Prenumerera på nyheterna

Tonåringar städade upp efter demonstranter: ”Vi är inte som dom andra”

Ett tjugotal tonåringar i Logroño gick under söndagen ut på stans gator för att städa upp efter den skadegörelse som orsakats av demonstranter på natten. Precis som många andra städer i Spanien har Logroños i La Rioja drabbats av grupperingar som satt sopcontainers i brand, kastat sten och ödelagt bänkar i offentlig miljö.

16-årige Pablo Alcalde som är son till en renhållningsarbetare tog illa vid sig efter att ha sett hur ungdomar förstört och skräpat ned.

– Det är skamligt, säger Pablo som började mobilisera en grupp av vänner via sociala nätverk för att föregå med gott exempel och hjälpa till att städa upp.

– Alla ungdomar är inte likadana, säger Pablo.

Ett tjugotal ungdomar samlades på Paseo del Espolón, försedda med munskydd, handskar, plastpåsar och några hade köpt sopkvastar.

Regeringschefen Pedro Sánchez uppmärksammar händelsen och skriver på Twitter:

”Detta är ungdomar i vårt land. De visar generositet, ansvar, engagemang. Det är värderingar som förbättrar vårt samhälle. Tack för er beundransvärda insats idag i La Rioja. Vår styrka ligger i att kunna hjälpas åt och bekämpa viruset tillsammans”.

Oppositionsledaren Pablo Casado (Partidi Popular) skriver på Twitter:
”De representerar våra spanska ungdomar”.

Madrid, Barcelona, Sevilla, Burgos, Logroño, Vitoria, Bilbao, San Sebastián, Málaga, Granada och Santander plus flera andra städer drabbades under natten till söndagen av vandaliserande ungdomsgäng. Ett 60-tal greps, samtliga under 25 år däribland även minderåriga.

Spanien vice regeringschef Pablo Iglesias från ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos var snabbt ute och gav högerextremister skulden.

Polisen har gjort en annan bedömning. Det rör sig om olika grupperingar, från den autonoma högern och vänster, men även fotbollsfans som Biris (Sevilla), Bukaneros (Rayo Vallecano) och radikala grupperingar runt fotbollslaget Racing de Santander.

Det rör sig inte om någon samordnad insats utan olika grupperingar har gjort upprop via sociala medier.

Ytterkantshögerpartiet Vox har meddelat att de stöder protesterna men att de tar avstånd från skadegörelsen och våldet. Protesterna är en spegelbild av den frustration många känner.

Även i stadsdelen Huelin i Málaga förekom protester med skadegörelse. Två personer greps och en polis skadades.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.