Prenumerera på nyheterna

Tonårstjejer får antalet rökare att öka

34 procent av spanjorerna röker dagligen och antalet rökare ökar i gruppen unga kvinnor. Att rökning dödar känner de flesta till. Trots det fortsätter människor att röka. Den beroendeframkallande kraften som kännetecknar nikotin gör att det är svårt att sluta.

Trots kampanjer och insatser i förebyggande syften ökar antalet rökare i Spanien skriver Diario SUR. Den främsta orsaken är att rökning ökar bland tonårstjejer säger läkaren Salvador Oña som också är ansvarig vid avdelningen för antirökningskampanjer vid AECC (Asociación contra el Cáncer) i Málaga.

Enligt en färsk undersökning från Hälsovårdsdepartementet röker 34 procent av spanjorerna regelbundet. Det är en ökning med tre procentenheter sedan den tidigare undersökningen. Och det är ungdomar främst bland kvinnor som rökandet ökar.

Tobaksbolagen inför nya strategier för att locka ungdomar. Exempelvis cigaretter med olika smaker som mint vilket lockar tonåringar.

Det kommer allt fler krav på att undervisningen och kampanjer i skolorna måste bli bättre. Den direkta konsekvensen av att fler kvinnor röker är att antalet fall av lungcancer ökar bland kvinnor.

En enda cigarett om dagen kan orsaka cancer i lungan, urinblåsan och bukspottkörteln enligt experter.

Idag den 31 maj är det Internationella dagen mot tobak som är instiftad av WHO. På spanska Día Mundial sin Tabaco

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.