Prenumerera på nyheterna

Trädgårdsmästare åtalas för storbranden 2012

En trädgårdsmästare riskerar att dömas till sju års fängelse efter den stora naturbrand som rasade på Solkusten i augusti 2012. Två personer avled och flera skadades i branden som orsakade stor materiell förödelse till ett värde av flera tiotals miljoner euro.

Nu inleds rättegången mot den trädgårdsmästare som enligt åklagaren orsakade den brand som spred sig till ett 8.582 hektar stort område mellan Coín och Ojén på sommaren 2012. Totalt drabbades 347 personer då värden för 40 miljoner euro gick upp i rök plus skador på naturen.

Branden tog två människors liv plus tre skadade varav två unga flickor.

Efter en omfattande utredning väntas rättegången inledas mot den trädgårdsmästare som arbetade på en gård som ägdes av en person från Belgien. Den åtalade säger att det var en olyckshändelse som orsakade branden.

Ägaren till gården som ligger i Barranco Blanco nedanför bergstoppen Cerro Alaminos i Coín var inte på plats när branden startade.

Trädgårdsmästaren hade arbetat på gården i sex månader. Den 30 augusti 2012 kom mannen till gården för att utföra sitt arbete. Han tända ett bål på tomten för att bränna avfall från vegetation han hade beskärt. Bara 25 meter längre bort började skogen.

På grund av de extrema väderförhållanden som rådde vid tidpunkten med hög värme, torr luft och frisk vind menar åklagaren att trädgårdsmästarens beteende var ”absolut oansvarigt”. Han hade inte heller tillstånd att bränna avfall, inte vidtagit några försiktighetsåtgärder.

Just den dagen var den en extrem brandfara på grund av vädret och regeln 3×30 som kan orsaka en större katastrof. Det vill säga över 30 grader varmt, en luftfuktighet på mindre än 30 procent och en vind på mer än 30 km/h.

Branden upptäcktes klockan 18.40 den 30 augusti från brandtornet i Fuente de la Reina i Los Montes de Málaga. Först klockan 18.30 den 2 september var branden under kontroll för att vara släckt klockan 8 på morgonen den 4 september.

Totalt brandhärjades 8.582 hektar. Drabbade kommuner var Coín (510), Alhaurín el Grande (163), Mijas (2.379), Marbella (1.902), Ojén (3.394) och Monda (228).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.