Prenumerera på nyheterna

Trafiken på Spaniens flygplatser återhämtar sig gradvis

Efter att gränserna öppnades har trafiken ökat från 300 dagliga operationer (starter och landningar) i maj till över 2.000 under de första dagarna i juli.

Trots det så är trafiken på flygplatserna som sorterar under det statliga flygplatsbolaget AENA bara en bråkdel av de nära 7.700 dagliga operationerna i juli förra året.

Antalet passagerare har ökat avsevärt men är givetvis mycket lägre än sommaren 2019 särskilt eftersom det finns många för Spanien betydelsefulla länder där gränserna fortfarande är stängda, till exempel USA, Kina och Ryssland. Men i juni var det trots allt 1.05 miljoner passagerare som använde flygplatserna, jämfört med 267.000 i maj. Siffran 1.05 miljoner kanske låter mycket, men är faktiskt 96% mindre än 2019.

Under första halvåret har Aena registrerat 43,47 miljoner resenärer vilket är 66% mindre än 2019 som var ett rekordår för flygtrafiken.

Aena påpekar att flygplatserna sedan avslutningen av det nationella nödläget har anpassats till de nya hälsoreglerna. Aena utför kontroller genom mänskliga och tekniska medel på alla flygplatser i nätverket, vilket har kostat 20 miljoner euro genom att använda sig av mer än 1 000 anställda för att förstärka dessa tjänster.

Spaniens utrikesminister Arancha González Laya samt industriministern Reyes Maroto befinner sig just nu i Bryssel för att bland annat propagera för Spanien som en ”säker destination” för att locka internationell turism.

För att ge förtroende för resenärerna som inför hotet av en andra våg av coronavirus i Spanien, kunde välja en annan destination så klargjorde Laya att ”allt är under kontroll”. ”Utan vaccination eller behandling måste vi fortsätta att vara försiktiga,” sade hon, eftersom utbrott kommer att fortsätta att inträffa både i Spanien och i andra länder, något som redan är en del av den ”nya normaliteten”.

Ministern bad turisterna att följa de instruktioner de får på sina semesterdestinationer, eftersom åtgärder som obligatorisk användning av masker beror på beslut av de regionala myndigheterna, något som redan har genomförts i halva Spanien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.