Prenumerera på nyheterna

Trafikproblem med halva Spanien snötäckt

Nära halva Spanien kommer att vara täckt av snö tills veckoslutet om prognoserna går i uppfyllelse. Det är stormen ”Filomena” som ger kraftig vind och regn på Kanarieöarna samt södra Andalusien och snöfall i stora delar av Spanien. Även i östra delen av Andalusien och i Castilla-La Mancha blir det snö från mellan 500 till 700 meters höjd. Till lördag förväntas över 20 centimeter i mellersta delen av Spanien som kan nå 30 eller 40 centimeter lokalt.

Spanien kan vara på väg att få uppleva en av de snörikaste vintrarna på mycket länge enligt Rubén del Campo, talesperson vid väderlekstjändsten Aemet (Agencia Estatal de Meteorología).

Redan nu talas det om den snörikaste vintern på 30 år i Asturien i norra delen av landet. Militären har kallats ut till flera områden för att gräva sig fram till isolerade hushåll.

Väderlekstjänsten Aemet varnar också för sträng kyla i norra delen av landet. Temperaturen kan gå ned till -10 grader.

Snöfallet över stora delar av Spanien innebär störningar i trafiken. Även om trafikverket DGT rekommenderar att folk helt undviker att resa med bil, så uppmanas trafikanter att ha med sig kedjor eller använda vinterdäck.

Vid bergspassen Cotos och Navacerrada i Sierra de Guadarrama norr om Madrid förväntas trafiksvårigheter till helgen.

Allmänheten uppmanas att följa trafikinformationen. Spanska trafikverkets Twitterkonto @DGTes ger fortlöpande information.

(Foto: Twitter @UMEgob)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.