Prenumerera på nyheterna

Tre avtrappningsfaser ska öppna turistsommaren

EU-kommissionen har på onsdagen presenterat ett omfattande paket med tre avtrappningsfaser hur resor och turism ska komma igång igen. Målet är att skapa förutsättningar för säkert resande.

Det handlar om en progressiv och samordnad exitstrategi från stängda gränser. Fas 0 är den nuvarande fasen som begränsningar icke nödvändiga resor. I fas 1 öppnas kontroller gradvis mellan regioner, områden och medlemsstater som har en liknande epidemiologisk situation. I fas 1 kan du resa i jobbet och av personliga skäl som semester.
I fas 2 öppnar alla gränser i EU men staterna behåller ”nödvändiga sanitära åtgärder”.

EU tillägger att stegen mellan faserna kan vara flexibla men att det även kan bli tal om att gå tillbaka en fas om situationen förvärras.

EU-kommissionen betonar på onsdagen att länderna måste ha en gemensam strategi för att säkerställa hälsoperspektivet. Det blir avgörande i att få turisternas förtroende så att européerna vill resa igen.

För Costa del Sol och Costa Tropical är det utländska turismen nyckeln i att få gång turistindustrin igen och skapa arbetstillfällen. Det gäller inte minst den stora grupp på 160.000 européer varav tusentals svenskar som har en bostad på kusten.

Turistnäringen är inte bara viktig för Spanien. Den är viktig för hela EU och står för 10 procent av budgeten. Nästan 27 miljoner människor arbetar inom turistsektorn i Europa som är världens ledande destination.

Covid-19-pandemin orsakar stora skador i turistsektorn i EU som väntas rasa med 50 procent i år. För researrangörer och resebyråer är det en minskning med 70 procent och för flygbolag och kryssningar 80 procent.

Bryssel vill nu gradvis öppna upp de stängda gränserna när den epidemiologiska situationen tillåter det. Kommissionen betonar att upphävandet av restriktioner inte får leda till diskriminering. Alla invånare i ett visst land eller område ska ha samma rättigheter att resa, oberoende av nationalitet.

Den första avtrappningsfasen med resor blir mellan länder som har en liknande situation för pandemisk kontroll. Det kommer även att införas krav på ansiktsmask vid samtliga transporter. Under de kommande dagarna ska ett utarbetat ”hälsoprotokoll” presenteras som ska följas i samband med flygresor.

Däremot menar EU att flygbolagen inte behöver lämna en stol ledig i varje rad. Det betyder att flygbolagen kan sälja alla sittplatsbiljetter, skriver den spanska affärstidningen Expansión.

Vid ankomsten till din destination säger EU-kommissionen att det inte finns något krav på att inresande ska sättas i karantän, det som Spanien nu har infört så länge landet har utlyst nationellt nödläge. Det här gäller såväl resor för att träffa familj och vänner som nöjesresor. EU:s rekommendationer gäller såväl för företag som för privatpersoner.
Social distansering, hygienåtgärder, ansiktsmask, noggrann handtvätt och att nysa eller hosta i armbåge eller näsduk rekommenderas.

När den första avtrappningsfasen träder i kraft, vilka EU-länder den berör är ännu inte klart.
– Det kommer inte att bli en normal sommar för någon oss. Men det behöver inte bli en förlorad sommar, säger kommissionens vice ordförande Margrethe Vestager.

Enligt kommissionens ekonomiska vårprognos kommer Italiens och Spaniens ekonomier att krympa med närmare en tiondel i år till följd av coronakrisen.
Om krisen blir mer utdragen kan det ekonomiska raset bli ännu större, varnar kommissionen.

Sveriges statsminister Stefan Löfven meddelade vid en presskonferens på onsdagen att avrådan från icke nödvändiga utlandsresor förlängs till 15 juli.

Samtidigt meddelar flygbolaget SAS att från den 18 maj blir det krav på att bära munskydd som täcker näsa och mun på SAS flygningar. SAS inför kravet som är i linje med EU:s nya riktlinjer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.