Prenumerera på nyheterna

Tre månaders väntetid för bilbesiktning

Bilbesiktningarna i provinsen Málaga har ännu inte kommit ikapp efter nedstängningen i våras med nationellt nödläge. Det gör att fordonsägare riskerar böter på 200 euro.

Det beskrivs som en kollaps vid provinsens bilbesiktningar ITV (Inspección Técnica de Vehículos) som börjar bli kronisk. Tidigare berodde de långa handläggningstiderna vid det offentliga företaget Veiasa (Verificaciones Industriales de Andalucía) att det saknades personal.

Nu har situationen med covid-19-pandemin förvärrat hela branschen ytterligare. Målet var att komma ikapp på fem månader efter vårens lockdown.

Under två månader i våras var bilbesiktningarna stängda. Det gjorde att köerna växte. Mellan 16 mars och 18 maj skulle 150.000 fordon ha passerat inspektionen i provinsen Málaga (650.000 i hela Andalusien).

Varje vecka är det runt 16.000 motorfordon enbart i provinsen Málaga som ska besiktas.

Enligt en undersökning som dagstidningen låtit göra är det långa väntetider vid bilbesiktningarna. I genomsnitt går det inte att få en tid för bilbesiktning förrän i mitten på mars månad 2021. I Mijas finns det ingen tid ledig förrän den 6 april.

De fordon vars giltighetstid löpte ut under perioden 14 mars till 20 juni har fått besked om att de fick förlängd tidsfrist på 45 dagar till nio månader beroende på när besiktningen skulle utföras.

På samma sätt fick ägare till motorfordon som skulle in på besiktning mellan 21 juni och 31 augusti en förlängning på tre månader. Den perioden har nu utgått.

Det gör att många riskerar böter på 200 euro.

Veiasa hävdar att de prioriterar de fordon vars besiktning ligger nära utgångsdatum eller som redan gått över tiden, skriver tidningen.

Så här ser det ut vid provinsens bilbesiktningar ITV enligt webbplatsen Veisa:

Algarrobo, tid från 15 mars 2021
Antequera, 31 mars
Estepona, 15 mars
Málaga, El Palo, 11 mars
Málaga, El Viso, 15 mars
Málaga, Guadalhorce, 11 mars
Mijas, 6 april
Ronda, 3 mars
San Pedro de Alcántara, Marbella, 23 mars

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.