Prenumerera på nyheterna

Tre scenarier diskuteras för Andalusien

En förlängning av perimeterkarantänen i 785 kommuner, en viss flexibilitet eller skärpta begränsningar. Det är vad den andalusiska regionregeringen kommer att besluta om på söndag vid ett möte med hälsovårdsexperterna vid Comité Asesor de Alertas de Salud Pública de Alto Impacto.

Under gårdagen kom det besked om att flera regioner i Spanien utvidgar tiden med beslutet om perimeterkarantän. Det gäller Valenciaregionen, Kantabrien, Navarra, och Castilla-La Mancha.

På söndag kommer regionregeringen i Andalusien att meddela vad som kommer att gälla från midnatt mellan måndag och tisdag i nästa vecka.

President Juanma Moreno talar om tre olika scenarier.

– Antingen fortsätter det precis som under de två senaste veckorna med perimeterkarantän för samtliga kommuner i Andalusien plus utegångsförbud. Eller blir det en viss flexibilitet och vi öppnar upp områden där smittan minskat. Eller så vidtar vi kraftigare åtgärder och begränsningar.

Det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo sa vid en presskonferens under gårdagen:
– Om inte smittkurvan, antalet patienter vid sjukhus och intensiven minskar måste vi fortsätta att vidta åtgärder. Vi gör det som är nödvändigt. Vi kan inte koppla av en enda minut.

Det var från midnatt den 10 november som Andalusien införde perimeterkarantän samt utegångsförbud mellan klockan 22 till 07 i samtliga kommuner. Barer, restauranger och icke nödvändiga butiker har varit tvungna att stänga klockan 18.

I provinsen Granada så har barer och restauranger varit stängda dygnet runt.

Besluten gäller först och främst i två veckor fram till midnatt mot tisdag den 24 november. Vad som sedan gäller tar regionregeringen i Andalusien beslut om kommande söndag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.