Turist omkom efter separatistprotester vid Barcelona flygplats

En 65-årig fransk turist drabbades av hjärtattack efter att ha tvingats gå fyra kilometer efter att katalanska separatister barrikaderat sig på tillfartsvägar till terminal 2 vid Barcelonas flygplats El Prat. Mannen avled på sjukhuset Hospital de Bellvitge i måndags uppger källor till Diari de Tarragona. Det skulle i så fall vara det första dödsfallet som kan kopplas samman med oroligheterna i Spaniens nordöstra hörn som pågår sedan i måndags.

Under natten till torsdagen har oroligheterna fortsatt med brända sopcontainer och bilar i Barcelona centrum. Vid 21-tiden på onsdagskvällen höll Spanien t f regeringschef Pedro Sánchez en presskonferens där han vädjade till Katalonien president Quim Torra att ta avstånd från de våldsamma manifestationer som arrangerats i Katalonien sedan i måndags.

Quim Torra har svarat och sagt att det är extremt att tala om våldsamma manifestationer men erkänner att vissa våldsamma element har infiltrerat separatistgrupper. Torra tar inte avstånd från våldsamheterna utan har i stället uppmanat separatister att gå ut på gator och manifestera mot fängelsedomarna.

I natt har 33 personer gripits och 80 uppges ha skadats vid nya sammandrabbningar. Våldsamma separatister som ingår i CDR (Comités de Defensa de la República), delvis maskerade och utrustade med syra och molotovcocktails har angripits polis och tänt på sopcontainers och bilar.

Barrikader av eld, rökkolumner, polissirener och skrik kännetecknar nattens bild från Barcelonas centrum. Våldsamma demonstranter har på alla sätt försökt att förhindra polisen att ta sig fram rapporterar spanska medier på torsdagen. Sedan i måndags har 194 poliser skadats.

Medborgerliga fri- och rättigheter att kunna röra sig fritt och säkert i centrum har åsidosatts av radikala grupper.

Sveriges ambassad uppdaterade på onsdagen den reseinformation som gäller för Barcelonaområdet och Katalonien efter att Spaniens högsta domstol i måndags dömde nio katalanska separatistledare till fängelse för uppvigling och missbruk av allmänna medel.

Demonstranter försvårar framkomligheten i regionen. Trafikstörningar både i flygtrafik och kommunikationen till och från flygplatsen har förekommit, liksom i tågtrafiken (AVE) mellan Figueres, Girona och Barcelona. I Barcelona har demonstranter protesterat framför den spanska regeringens delegation samt blockerat gator och t-banestationer.

Ytterligare protestaktioner är väntade och oroligheterna kan komma att fortsätta även under de kommande veckorna. Bland annat planeras omfattande demonstrationer på fredag den 18 oktober.

Svenska turister och boenden i regionen rekommenderas att undvika folksamlingar och demonstrationer. Det är viktigt att följa utvecklingen noggrant via media och lokala myndigheter samt att följa lokala myndigheters uppmaningar skriver Sveriges ambassad i Madrid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.