Prenumerera på nyheterna

Turistbranschen vill ha tillbaka vågbrytare i Marbella

Efter att ha funnits på plats i 20 år togs vågbrytarna bort. Nu vill turistnäringen i Marbella att vågbrytare installeras för att skydda stränderna. Marbella och San Pedro Alcántaras stränder drabbas hårt när stormar och vågor för ut stora mängder sand.

Representanter från turist- och hotellsektorn som AEHCOS och MAHOS, den lokala företagarföreningen CIT, resebyråbranschens sammanslutning AEDAV plus strandföretagens intresseförening AEPLAYAS. Alla är överens om att vågbrytarna bör återställas för att stabilisera stränderna, uppger Diario SUR.

2019 presenterades ett projekt i statens officiella bulletin. Två år senare med pandemin och ytterligare förseningar har ingenting hänt.

Det var på sjuttiotalet som det togs beslut om att installera pirer och vågbrytare för att skydda stränderna vid stormar. Tjugo år senare beslutade regeringen att ta bort vågbrytarna vilket har orsakat upprepade skador varje år.

Beslutet innebar även att ekosystemet som blir en naturlig del av vågbrytarna har försvunnit.

Det nya förslaget är att två fristående vallar, cirka 100 meter långa vardera, byggs i havet 145 meter från stranden, mellan fritidshamnen puerto deportivo och El Ancón.

Det nya projektet skiljer sig alltså jämfört med de pirer och vågbrytare som fanns tidigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.