Prenumerera på nyheterna

Turistländer förbereder sommarflygningar utan karantän

Transportministrar i Spanien, Italien, Frankrike och Tyskland förbereder i dagsläget sommarflygningar utan karantän när det är möjligt. Invånare i Spanien som flyger till Italien i sommar ska inte behöva gå i karantän. Det säger Italiens transportminister Paola De Micheli vid en tv-sänd presskonferens.

På tisdagsmorgonen annonserade spanska staten om karantänkrav för resenärer från utlandet under 14 dagar så länge det utlysta nationella nödläget varav.

Under flera dagar har den italienska regeringen haft kontakt med Spanien, Tyskland och Frankrike för att utveckla ett gemensamt säkerhetsprotokoll för att tillåta flyg mellan dessa länder i sommar. Utan att vara föremål för ömsesidig karantän, som det heter i uttalandet.

Turismen står för 14 procent av Italiens BNP och landet vidtar nu kraftfulla åtgärder för att gynna denna sektor.

Turistnäringen inom EU och speciellt i Spanien är i fritt fall på grund av restriktionerna. Och skadorna blir bara större ju längre tid det tar innan luftrummet öppnas för reguljär flygtrafik.

Initiativet kommer efter det beslut som regeringarna i Paris och London nyligen tog. Frankrikes president Emmanuel Macron och den brittiska premiärministern Boris Johnson har kommit överens om att resandet mellan de båda länderna kan starta och att karantän inte ska tillämpas.

I morgon onsdag väntar ytterligare riktlinjer för flygandet i sommar då EU väntas komma med nya regler för Europaflyget, något som Svenska Magasinet rapporterade om 22 april.

EU-kommissionen har för avsikt att presentera planen som ska häva flygrestriktionerna. Medelhavsländerna hoppas att turister i sommar ska kunna resa mellan medlemsländer med full säkerhet även om flödet av turister kommer att bli betydligt mindre än tidigare.

Samtliga Medelhavsländer planerar nu för att öppna upp turistindustrin med säkerhetsprotokoll. Bland annat planeras en ”luftbro” för turister till Kroatiens stränder, immuntest i Grekland och Turkiet och flytande öar, skriver idag Svenska Dagbladet.

Det talas även om transitkorridorer genom Europa. Allt för att länder kring Medelhavet ska få igång den livsviktiga turismen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.