Prenumerera på nyheterna

Två av 100 med Covid-19 avlider

Av hundra personer i provinsen Málaga som fått diagnosen Covid-19 avlider två personer. Antalet avlidna är högre jämfört med säsongsinfluensan och ökar med 14 procent bland de över 75 år. Bland avlidna i Covid-19 som är under 55 år är ökningen 0,12 procent.

Det har gått tre kvartal eller mer än nio månader sedan det första dödsfallet med Covid-19 inträffade i provinsen Málaga och på Costa del Sol. Sedan har 744 personer avlidit fram till den 15 december, enligt den andalusiska Folkhälsovården Consejería de Salud.

Totalt har 35.928 positiva fall rapporterats genom PCR- eller antigentest.

Det betyder att antalet avlidna av de som varit smittade är 2,04 procent. Det är en siffra som är något högre än det andalusiska genomsnittet på 1,88 procent, men lägre än genomsnittet nationellt på 2,75 procent.

Vi ska reservera oss för siffran då det finns ett mörkertal mellan det faktiska antalet döda hos den spanska statistiska centralbyrån och de som rapporterats in till myndigheterna. Mellan mars och maj avled 153 fler än vad som rapporterades in till myndigheterna.

Vid en säsongsinfluensa brukar i regel 1,2 procent avlida av de som har varit smittade enligt siffror från CSIC (Centro Superior de Investigaciones Científicas) som Diario SUR idag hänvisar till.

Dödligheten i Covid-19 är betydligt högre. Antalet avlidna av de som varit smittade är 2,04 procent.

Covid-19 har kostat livet för 47.000 personer i Spanien hittills vilket kan jämföras med de 6.300 som avled i säsongsinfluensan ifjol.

Men orsaken till att coronaviruset SARS-CoV-2 har blivit en pandemi, enligt forskarna, beror inte på dess dödlighet utan virusets förmåga att överföras snabbt.

Andra virus i samma familj som SARS-CoV-1 och MERS-CoV är mer dödliga än detta coronavirus men de smittar inte så lätt.

Enligt uppgifter i Andalusiens officiella bulletin BOJA (Boletín Oficial de la Junta de Andalucía) är det i åldersgruppen över 75 år som de flesta dödsfall finns som varit smittade i viruset. Fjorton av hundra som diagnostiserats med coronaviruset har avlidit.

Siffran sjunker till 3,83 procent bland personer mellan 65 och 75 år och till 1,12 procent bland de mellan 55 och 65 år. Bland de under 55 år sjunker dödsfallen till 0,12 procent.

På tisdagen meddelade det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo att regionregeringen Junta de Andalucía räknar med att vaccinationen börjar i slutet av december.

195.000 doser kommer fram innan årets slut som ska användas för vårdpersonal. Varje personer får två doser där dos två ges 21 dagar efter den första.

Hälsovårdsmyndigheterna har tidigare meddelat att prioritet från första stund ligger på vårdtagare och personal vid sjukhus och äldreboende.

Därefter följer annan personal som också arbetar vid sjukhus och vårdinrättningar.

Andra som står i främsta ledet för att vaccineras mot Covid-19 är de med allvarliga underliggande livshotande sjukdomar.

Elías Bendodo påminner också att från fredag tillåts rörlighet mellan provinserna i Andalusien. Barer och restauranger kan hålla öppet fram till klockan 22.30. Den 24 och 31 december tillåts de hålla öppet fram till klockan 01 på natten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.