Två rånare specialiserade på pensionärer gripna

Den spanska nationalpolisen har gripit två män som har rest runt i flera provinser och rånat äldre personer när dessa har stått i begrepp att ta ut pengar från uttagsautomater.

De gripna är 43 respektive 44 år gamla, de har algeriska och franska nationaliteter. De två personerna misstänks i nuläget för ett 60-tal rån (kan bli fler) som har begåtts i Alicante, Madrid, Valladolid, Albacete och Málaga. Och de har av vad som hittills framkommit kommit över närmare 50.000 euro.

Tillvägagångssättet har varit likartat i samtliga uppdagade fall, de har stått såpass nära att de har kunnat se och memorera pin-koden och därefter har de distraherat offret så att de har kunnat stjäla kortet. I de fall distraktionen inte har lyckats så har de inte tvekat att använda våld. Därefter har de gjort kontantuttag till dess att antingen kortet tömts eller inaktiverats.

Efterforskningen av rånarna inleddes i början på året efter att det hade kommit in anmälningar från olika distrikt. Rånarna kunde sedan gripas i Alicante tack vare de förstärkta säkerhetsåtgärder som polisen har aktiverat i samband med det rådande nödläget.

Polisen har under en längre tid åkt runt till centra för äldre och till föreningar för äldre för att informera om grundläggande säkerhetsåtgärder när man går till en bank eller till en uttagsautomat. Men efter utlysandet av nödläget har de intensifierat de operativa uppgifterna för att skydda de äldre.

Polisen har försökt att identifiera risksituationer och specificera de platser där det är vanligast med brott mot äldre personer. Till exempel när det är dags för pensionsutbetalningar, vad gäller banker och uttagsautomater så har de i samarbete med privata bolag en särskild bevakning av dessa. Gripandet skedde också vid en banks uttagsautomat, rånarna togs på bar gärning av en civilklädd styrka från Policía Nacional.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.