Prenumerera på nyheterna

Två scenarier inför den kommande tiden

Det finns två scenarier för Spanien den närmaste tiden. Det värsta scenariot förutspår en uppgång till 1.000 nya smittade per 100.000 under veckan. Den mest optimistiska prognosen visar att kurvan börjar plana ut vid 800 nya smittade och att toppen nås om en vecka eller två veckor. Två veckor efter Trettondagshelgen registrerade Spanien 714 fall per 100.000 igår tisdag. Frågan som alla ställer sig är hur det kommer att se ut den närmaste tiden.

Matematiker sitter och studerar den närmaste framtiden. Som Santi García Cremades som uttalar sig i Diario SUR.

Det mest pessimistiska scenariot talar om 1.000 nya smittade per 100.000 redan under veckan. Det beskrivs som ett mycket katastrofalt scenario som mycket väl kan slå in. Eller att kurvan stannar av och lägger sig på 800 nya smittade.

Allt beror på hur åtgärderna tillämpas.

Det finns tecken som tyder på att uppgången av nya smittade är på väg att stanna av. De senaste fyra eller fem dagarna har uppgången legat på 60 procent. De senaste två dagarna har uppgången varit 40 procent.

Trots att Spanien har haft obligatoriska åtgärder som munskydd sedan 15 juli, perimeterkarantän kommunalt och regionalt, utegångsförbud och vid flera tillfällen stängt ned barer och restauranger tillfälligt under vissa perioder på dygnet är smittalen högre under den tredje vågen jämfört med den andra vågen då den högsta siffran var 530 nya smittade.

Den kallare årstiden och kylan har gjort att människor vistas mer inomhus än normalt. Här sker en mer omfattande smittspridning.

Folkhälsomyndigheten Salud Pública i Spanien uppmanar på onsdagen via sitt Twitterkonto återigen allmänheten att vädra regelbundet med 15 minuters luftombyte på instängda platser (bilden).

Enligt siffror från Our World in Data hade Spanien under gårdagen 714 nya smittade.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.