Prenumerera på nyheterna

Tvätta på billig tid kan ge böter för ofredande

Med ändrade vanor hoppades både myndigheter och elkonsumenter att elräkningen skulle bli lägre. I stället visar det sig att privatkunder riskerar att åka på höga böter genom att ha ofredat grannen med oljud.

Enligt den kommunala ordningslagen i Málaga, artikel 44, är aktiviteter med över 30 decibel förbjudna från klockan 22. Det är en gräns som tvättmaskinens centrifugering överskrider.

Att ändra sina vanor är att spara. Det är den nya slogan som Departementet för ekologisk övergång (Ministerio de Transición Ecológic) har lanserat. Genom att anpassa livet sjunker elpriset.

Från den 1 juni delas dygnet in i sex tidszoner med tre olika tariffer. Om konsumenten önskar lägre elpris gäller det att ändra vanorna. Som att köra tvätt– eller diskmaskinen från midnatt fram till klockan 08 måndag till fredag samt under helgen.

Den del av dagen där energiförbrukningen är som dyrast är mellan 10 och 14 samt mellan klockan 18 till 22. Från klockan 22 till midnatt är det medelpris som gäller.

Myndigheterna vill uppmuntra konsumenterna att ändra sina vanor.

Men se upp! Nu visar det sig att allmänheten riskerar att åka på böter på flera hundra euro genom att ofreda grannen med oljud.

Enbart under 2020 kom det in 597 anmälningar om ofredande med oljud i Málaga kommun.

Diario SUR hade i söndagens nummer en artikel om de kommunala ordningslagarna på Costa del Sol. Gränsen för ofredande kan vara olika beroende på kommun.

Om den i Màlaga går vid 30 decibel Har Mijas kommun satt sin gräns vid 35 decibel i bostadsområden från och med klockan 22.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.