Tyskt flygförbud tvingade ned Norwegians Boeing 737 Max 8 i Paris

Den Boeing 737 Max 8 som tillhör Norwegian som var på väg från Málaga till Stockholm fick landa i Paris efter att tyska luftfartsmyndigheter inte gett planet tillstånd att passera genom luftrummet. Som Svenska Magasinet berättade under gårdagen hade planet stått på Málaga flygplats sedan den 14 mars på grund av flygförbud.

Planet med namnet Elsa Beskow och som är registrerat i Sverige med beteckningen SE-RTB lyfte klockan 8.42 i tisdags för att anlända till Stockholm Arlanda vid 14-tiden. Men planet nådde inte Arlanda.

Det var Svenska Magasinets uppmärksamme läsare Mats Palmgren som via den utmärkta webbplatsen newsinflight.com uppmärksammat att planet inte fick inresetillstånd i Tyskland. Nu står planet i stället på Vatry flygplats utanför Paris.

Newsinflight.com skriver att planet skulle flyga Málaga-Stockholm den 11 juni men fick gå ned på Paris-Vatry efter att tyska myndigheter beslutat att planet inte fick passera det tyska luftrummet.

På flygappen Flightradar24 ser man hur planet kryssade över Frankrike mellan städerna Metz och Nancy strax före gränsen till Tyskland. När flygförbudet kom att passera Tyskland flög planet till Châlons Vatry Airport nära Paris. Då hade planet kryssat i luften en timme i väntan på beslut.

Andreas Hjörnholm, kommunikationschef hos Norwegian, säger till webbsidan check-in.dk att flygbolaget hade fått alla tillstånd av den europeiska luftfartsmyndigheten EASA Eurocontrol. Även den svenska luftfartsmyndigheten hade gett planet tillstånd att landa på Arlanda.

Planet står fortsatt på mark i Frankrike.

Det var i mars månad som den europeiska luftfartsmyndighetens beslutade att förbjuda samtliga avgångar med modellen efter två olyckor inom fem månader. Norwegian har 18 modeller av det olycksdrabbade flygplanet, av totalt 134 flyg, de flesta Boeing 737-800.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.