Ubåt lastad med kokain fångad i Spanien

Ubåten som har sitt ursprung i Colombia togs i går i Galicien i norra Spanien som ett resultat av en internationell operation som bland andra involverade tullverket, nationalpolisen och Guardia Civil.

I samband med aktionen greps 2 personer, båda från Colombia medan en tredje person lyckades fly, den personen eftersöks nu. Ubåten antas innehålla en last på mer än 3.000 kg kokain, men det har ännu inte bekräftats eftersom smugglarna lyckades sänka ubåten. Arbetet med att bärga den har redan inletts.

Om det kokainlasten blir bekräftad så är det första gången som en narkotikalastad ubåt har fångats i Spanien, men i USA har två liknande ubåtar fångats i år. Fartyget är av en typ som tillverkas i smyg i Colombias djungler och som har transporterat droger i Atlanten och Stilla Havet i mer än 25 år. Ubåten är uppenbarligen oceangående och cirka 20 meter lång (enligt obekräftade uppgifter 22 m). Den är svår att få syn på då den färdas 3 meter under vattenytan med i princip bara en snorkel och periskop som sticker upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.