Prenumerera på nyheterna

Unicaja blir Spaniens femte största bank efter fusion

Unicaja Banco och Liberbank fusioneras och blir med det landets femte största bank med tillgångar på 109 miljarder euro. Huvudkontoret blir i Málaga och banken kommer att vara verksam i sex regioner i landet. Det är den andra bankfusionen sedan september då Caixabank köpte konkurrenten Bankia för 4,3 miljarder euro.

Fusionen mellan Unicaja och Liberbank kräver omstruktureringar på 540 miljoner vilket ska ge besparingar på 192 miljoner årligen.

Manuel Azuaga som är Unicajas vd försvarar fusionen tillsammans med Liberbanks vd Manuel Menéndez som kommer att förbättra likviditeten och den finansiella styrkan trots covid-krisens inverkan på sektorn. Fusionen bedöms ha en ”måttlig riskprofil”.

Nu skapas den femte största banken i landet under varumärket Unicaja Banco som kommer att ha en stark ställning i Andalusien, Extremadura, Castilla y León, Castilla-La Mancha, Kantabrien och Asturien. Målet är även att flytta fram sina positioner i Madridregionen.

Nyheten om bankfusionen beskrivs som mycket positiv. Diario SUR:s chefredaktör Manuel Castillo skriver att ”det är en stor nyhet för Andalusien och Málaga då banken placerar sitt huvudkontor i Málaga med Manuel Azuaga som vd. Unicaja blir en stor bank med en andalusisk identitet”.

I slutet på 2020 avbröt den spanska storbanken BBVA och den mindre konkurrenten Banco Sabadell sina fusionssamtal som varade knappt en vecka. Oenighet om de finansiella villkoren för samgåendet ligger bakom beslutet.

Samtalen om en fusion mellan bankerna drog igång den 16 november, med sikte på att skapa Spaniens näst största bank med nästan 600 miljarder euro i tillgångar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.