Prenumerera på nyheterna

Universitet ställer in kurs om invandring och terrorism

Málaga universitet har beslutat att avbryta en utbildningskurs inom terrorism, invandring och cyberhot efter att ett feministiskt latinamerikanskt nätverk och en humanistisk förening framfört kritik. De menar att budskapet kopplar samman invandring med terrorism. Direktören för stiftelsen Fundación General som organiserar studiekursen erkänner att titeln kan ge upphov till förvirring.
Titeln på studiekursen var från början ”Terrorism, invandring och cyberhot: Nya utmaningar under det 21:a århundradet”. I fredags ändrades temat till ”Terrorism och cyberhot: Nya utmaningar under det 21:a århundradet”. I presentationen av kursen försvann samtidigt alla hänvisningar till invandring.

Nu meddelas det att kursen ställs in helt, skriver Diario SUR på tisdagen.

Direktören för universitets stiftelse, Diego Vera, erkänner att temat ”Terrorism, invandring och cyberhot” kan verka förvirrande.

– Eftersom tvivel kan uppstå och det är ett känsligt ämne väljer vi att avbryta studiekursen så att det inte blir missförstånd och förvirring, säger Diego Vera.

Kursen arrangerades av María del Pilar Rangel, professor i internationell rätt och internationella relationer i samarbete med CIFAL som är ett internationellt utbildningscenter för myndigheter och ledare och som ligger under FN. Bland föreläsarna fanns polisinspektörer, och analytiker som Juan Carlos Antúnez vid NATO och från NATOS huvudkontor i Bryssel, general Óscar Ruiz Pérez.

Invandrarorganisationer har de senaste dagarna framfört kritik på sociala nätverk liksom feministiska nätverk som ”Red Feminista Latinoamericana” och den andalusiska människorättsorganisationen ”Asociación Pro Derechos Humanos de Andalucía”.

De riktar kritik mot både temat och upplägget av studiekursen där terrorism kopplas samman med invandring. Migration är inte synonymt med brottslighet. Att fly från krig, eller önskan om ett bättre liv ska inte kriminaliseras, menar kritikerna.

Málaga universitet har nu beslutat sig för att avbryta kursen helt. Diego Vera, direktör för universitets stiftelse, säger att deras önskan inte var att temat skulle bli föremål för kontroverser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.