Prenumerera på nyheterna

Upp till 600.000 euro i böter för den som riskerar sprida smitta

Den andalusiska regionregeringen har på rekordtid klubbat igenom nya böteslagar och sanktionerna för de som bryter mot myndigheternas åtgärder för att förhindra nya utbrott och smittspridning av Covid-19. Bötesbeloppet baserar sig på hur många personer som riskerar att smittas varav högsta beloppet är 600. 000 euro.

Den nya lagen i Andalusien godkändes på tisdagen av regionregeringen (bilden). Lagen sedan tidigare som säger att en person som inte bär munskydd på offentlig plats som är obligatoriskt riskerar böter på 100 euro.

Det är det lägsta beloppet i den nya förordningen. Beroende på hur många som riskerar att smittas och om personen som bryter mot förordningen befinner sig utomhus eller inomhus kan bötesbeloppet som högst sträcka sig till 600.000 euro.

Det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo säger att en stramare och hårdare tillämpning av dessa sanktioner väntas eftersom ”vi riskerar människors hälsa och liv men också sysselsättningen och framtiden för tusentals människor och deras ekonomi”.

De nya sanktionerna delas in i tre grupper: mycket allvarliga (60.001 till 600.00 euro), allvarliga (3.001 till 60.000 euro) och mindre allvarliga (från 100 euro till 3.000 euro).

Storleken på bötesbeloppet grundar sig på om en covid-19-smittad person ignorerar hälsomyndigheternas vägledning att isolera sig hemma och rör sig fritt i sällskap på 15 personer, färre än hundra eller över hundra personer.

Beloppet grundar sig även på om det är en privat tillställning eller en offentlig tillställning.

Även ägare till nöjesställen riskerar dryga böter om de överträder de kapacitetsgränser som har blivit satta av myndigheterna.

Att ignorera förordningen med att vara isolerad vid smitta rubriceras som allvarligt med böter från 3.001 euro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.