Uppgifter: Boeing 737 MAX kan snart vara i luften

Den europeiska luftfartsmyndigheten förväntar att Boeing 737 MAX kommer att flyga igen någon gång under första kvartalet 2020. Tillsynsmyndigheten avser att godkänna flygplansmodellen i januari. Enligt EASA:s direktör Patrick Ky finns det ytterligare några krav som ska samordnas mellan de olika medlemsländerna varför processen kan ta lite tid, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Det var i mars månad i år som den europeiska luftfartsmyndighetens beslutade att förbjuda samtliga avgångar med modellen efter två olyckor inom fem månader. Lågprisflygbolaget Norwegian som har 18 modeller av det olycksdrabbade flygplanet, av totalt 134 flyg, drabbades. Bland annat blev en Boeing 737 MAX med namnet ”Elsa Beskow” stående under på Málaga flygplats innan det fick tillåtelse att flyga till Stockholm Arlanda med vissa restriktioner.

Målet för den amerikanska tillverkaren är att den nya programvaruuppdateringen ska få godkänt så att 737 MAX kan flyga till våren 2020.

Det är USA:s federala luftfartsadministration (FAA) som först godkänner dessa uppdateringar innan de tillåter planet att flyga igen. Det är en förutsättning för den europeiska motsvarigheten kan fatta ett beslut om att tillåta flygbolag använda 737 MAX igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.