Prenumerera på nyheterna

USA vill kraftigt öka sin militära närvaro i Spanien

Planen som inte kommer att sjösättas innan Spanien har en ny regering på plats innebär en 50-procentig ökning av den militära personalen stationerad på flottbasen i Rota, Cádiz.

Enligt militära och diplomatiska källor innebär förslaget att antalet jagare av Arleigh Burke klassen på basen ökar från fyra till sex, de kommer dessutom att byta ut de befintliga fartygen till modernare, kompletta med helikoptrar. Till skillnad från sina föregångare kommer de nya fartygen var och en att vara utrustade med en Sikorsky SH-60 Seahawk, vilket innebär att Rota också kommer att vara hem för en skvadron av marihelikoptrar. Detta innebär också att ytterligare 600 militär personal kommer att stationeras på basen. Det befintliga bilaterala avtalet som ursprungligen är från 1988 och som har modifierats tre gånger kommer att omförhandlas.

Enligt militära källor är syftet från USA:s flotta att de skall ha en komplett skvadron jagare på Rotabasen för att försäkra sig om att den så kallade ”Forward Deployed Naval Forces-Europe (FDNF-E)” alltid har fyra operativa jagare till sitt förfogande. Detta med tanke på att två stycken vanligtvis är immobiliserade för normalt underhåll och reparationer.

De amerikanska jagarna på Rotabasen utgör en del av Nato:s missilförsvarssystem för att hantera en potentiell attack från Iran eller Nordkorea. De tjänar också andra syften, både ensidigt och för USA: s allierade, som att patrullera Svarta havet och som ett avskräckande medel för Ryssland eller för att ingripa i konflikten i Syrien.

Marinbasen i Rota har mer än tillräcklig kapacitet för ytterligare två fartyg. För det spanska statliga varvet Navantia kommer det att betyda mer arbete, eftersom det är det varvet som ansvarar för det regelbundna underhållet av basens fartyg.

Detta innebär att Rotabasen blir den största och viktigaste amerikanska flottbasen i södra Europa. Men gränsen för amerikansk personal som är auktoriserad på Cádiz-basen kommer inte att överskridas: 4 250 militärpersonal och 1 000 civila. Det är ökningen av antalet fartyg och helikoptrarna som gör att det befintliga avtalet måste omförhandlas.

Eftersom att fördraget är ett internationellt avtal krävs det ett tillstånd från parlamentet, något som också har varit fallet vid tidigare reformer av avtalet. Planen har granskats utifrån en teknisk synvinkel men den har ännu inte tagits upp på högsta nivå i den politiska sfären, något som kommer att ske så snart som Spanien har en regering på plats, enligt den spanska dagstidningen El Pais.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.