Prenumerera på nyheterna

”Utbrotten är under kontroll”

Fem nya smitthärdar i Andalusien med totalt 137 bekräftade fall sedan i söndags. Totalt i Spanien rapporterades det om cirka 40 nya smitthärdar. Under torsdagen rapporterades om 157 bekräftade nya smittade jämfört med 196 i onsdags.

På Costa del Sol rapporteras det om ett utbrott av upp till 90 smittade vid en flyktingförläggning som drivs av Röda Korset i Málaga. Smittan tros har förts in av en av de anställda efter en resa till Kanarieöarna. Omkring 100 personer sitter isolerade i karantän.

En undersökning har inletts för att spåra smittkällan. En av de som arbetar vid flyktingförläggningen reste den 14 juni till Las Palmas. Den 19 juni återvände den anställde med flyg från Las Palmas till Madrid för att senare ta sig till Málaga via Sevilla. Den personen ska vid tillfället ha blivit konstaterad bära på viruset.

Röda Korset har inlett en stor test av tusen personer som arbetar inom organisationen.

På sociala nätverk sker en stigmatisering av de nya rapporterade smittfallen med kommentarer som ”vi” och ”dom”. Även inresande och turister som vill besöka Spanien får stämpeln ”smittade” och ”kom inte hit och smitta oss”. Tonläget höjs.

Centralregeringen liksom regionregeringen i Andalusien kom under torsdagen med lugnande besked om att utbrotten är under kontroll.

Fernando Simón, chef vid Spaniens akutsjukvård, säger att utbrotten i Aragonien och Málaga oroar men att de är under kontroll och smittspårning pågår.

Att det skulle uppstå nya smitthärdar kommer inte som någon överraskning.

Fortsatt betonar den spanska Folkhälsomyndigheten försiktighet och användandet av andningsskydd och att hålla säkerhetsavståndet på 150 cm till personer som inte bor i samma hushåll.

Samtidigt är dödsfallen på mycket låga nivåer i Spanien. Tre dödsfall rapporterades det senaste dygnet eller elva dödsfall under den senaste sjudagarsperioden. Den totala dödssiffran är nu 28.830.

När det gäller Europa har Ryssland flest bekräftade smittfall med 613.994 följt av Storbritannien (306.862) och Spanien (247.486).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.