Prenumerera på nyheterna

Utbrottet i La Palma intensifieras

Sedan toppen på vulkanen på Kanarieöarna delvis kollapsade har lavaströmmen ökat kraftig med mer explosiv aktivitet. Detta har lett till fler lavaströmmar, med mer flytande smält sten som flyter ner mot havet.

Lavan från vulkanen har ödelagt 595 hektar, rapporterade National Security Department (DSN) på tisdagen och experterna varnar ”Det finns inga tecken på att det tar slut”.
Det finns för närvarande två grenar från det huvudsakliga lavaflödet som flyter fram norr om Todoque berget.
Den första har anslutit sig till det tidigare flödet och går snabbt mot Atlanten. Den andra, som ligger längre norrut, nådde ett industriområde som heter El Callejón de la Gata i staden Los Llanos de Aridane på måndagen.

Callejón de la Gata är det senaste området som drabbades av vulkanen och har hittills förstört hundratals hem, bananplantager och vingårdar.
När det träffade fabriker i detta område, utlöstes det en brand vid en cementfabrik som ledde till ett stort moln av ”möjliga giftiga” gaser, enligt Pevolcas tekniska chef Miguel Ángel Morcuende.

På grund av gaserna har nu flera områden i städerna El Paso och Los Llanos de Aridane stängts, ett beslut som påverkade cirka 3500 människor.

-De är företag som ägs av lokalbefolkningen som nu står utan någonting, säger Abián Acosta, chef på avokadoförpackningsanläggningen Agro Rincón, som ligger i området.

Många företag är dock försäkrade och försäkringsbolaget, som hör till ekonomiministeriet, har hittills betalat mer än 4,1 miljoner euro i ersättning till dem som drabbats av utbrottet. Men detta var en liten tröst för Acosta.
-Ja, vi var försäkrade. Än sen då? Vart ska vi gå nu? frågade han EL PAÍS.

Källa: EL PAÍS

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.