Uthyrare av turistboende riskerar straffavgift på 150 procent

Kontrollen av privata hyresvärdar som hyr ut sitt fritidsboende utan att skatta för det har ökat under flera år och nu i år skruvas det åt ytterligare.

Det har införts obligatorisk registrering av lägenheter som hyrs ut på både Costa del Sol och på Costa Blanca samt på flera andra platser i Spanien. De plattformar som hyr ut lägenheterna (t.ex. Airbnb, HomeAway, Wimdu eller Niumba ) har blivit ålagda att inleverera aktiviteterna till skattemyndigheten.

Tidsfristen för dessa plattformar gick ut den 31 januari i år så nu har skattemyndigheterna full insyn i aktiviteterna. Det vill säga skatteverket har de fullständiga adresserna till varje turistlägenhet som använder dessa plattformar, antalet hyresgäster som har hyrt och vad de har betalat samt antalet avtalade dagar.

Det är snart dags för självdeklarationen i Spanien och skattemyndigheterna meddelar nu att de som inte korrekt redovisat de inkomster de haft av sin uthyrning under 2018 riskerar att förutom att betala skatten dessutom få en tilläggsavgift på mellan 50 – 150 procent av det belopp som inte deklarerats. Procentsatsen varierar beroende på förseelsens grovhet.

Skattemyndigheterna har i dagarna skickat ut meddelande till 700.000 ägare där de har informerat om risken att få straffavgifter.

(Alla utlänningar som äger egendom i Spanien är skyldiga att lämna in skattedeklaration för den, oavsett om man hyr ut eller inte).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.