Prenumerera på nyheterna

Utlandssvenskar riskerar bli utan covidvaccin

Svenskar som bor utomlands riskerar att mista vaccineringen mot covid-19. Det är föreningen Svenskar i världen som ställt frågan till Folkhälsomyndigheten i Sverige. Och den svenska myndigheten har fortfarande inget svar att ge vad som gäller för vissa utlandssvenskarna. Det är rimligt att Sverige tar ansvar för sina medborgare även om de inte bor i Sverige för tillfället, skriver föreningen Svenskar i världen på Twitter.

Svenska medborgare garanteras inte vaccin i Sverige utan är man utflyttad beror det på vilket land man bor i och vad man har för sysselsättning, enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Det skriver föreningen på sin webbplats.

Vissa utlandssvenskar riskerar att hamna mellan stolarna när det kommer till vaccinering mot covid-19. Svenskar boendes inom EU/EES kan räkna med att få vaccin, utifrån den turordning som råder i respektive land. Hur det blir med övriga svenskar boendes i andra länder är ännu inte löst.

Spaniensvenskar som inte befinner sig i någon riskgrupp lär få vänta till mars, april eller ännu senare. Först i mars väntas vaccineringen inledas för de över 80 år och därefter väntar övriga över 65 år.

Innan dess ska de vid särskilt boende för äldre plus vårdgivare och sjukvårdspersonal blivit vaccinerade med två doser.

Svenskar i världen har på fredagen intervjuats i dagens Eko med anledning av vaccinationsfrågan.

”I en pandemi som denna anser vi att det är rimligt att Sverige tar sitt ansvar för samtliga medborgare, oavsett var an bor i världen. Vi sitter inte på lösningen men menar att beslutsfattarna ska vara medvetna om att denna grupp finns och att de måste inkluderas på ett eller annat sätt” skriver föreningen.

– Huruvida en utlandssvensk omfattas av rekommendationen om avgiftsfri vaccination mot covid-19 eller inte beror bland annat på bosättningsland, vilken anställning de har eller om de är studenter, säger Emma Spak på hälso- och sjukvårdssektionen på Sveriges kommuner och regioner (SKR,) till Sveriges Radio Ekot.

Sverige kommer inte att utföra några vaccinationer utanför landets gränser. Men de som bor eller uppehåller sig i Sverige sedan minst sex månader tillbaka får gratis vaccin enligt samma prioritetsordning, enligt SKR.

För svenskar i Europa ser det ut att lösa sig ändå eftersom utlandssvenskar i ett annat EU-, EES-land eller Schweiz, med europeiskt sjukförsäkringskort, rekommenderas gratis vaccinering. Det gäller också vissa studenter och pensionärer som har intyg från Försäkringskassan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.