Prenumerera på nyheterna

Utlänningar gripna i tillslag mot vapenliga på kusten

En tysk pensionär bosatt i Coín, ytterligare en tysk med kopplingar till nynazistiska rörelser och en tredje person, ett brittisk medborgare med flera identiteter och falska pass. Samtliga tre har ingått i en grupp som sålt vapen till narkotikasmugglare. Vapnen har använts i samband med uppgörelser med konkurrerande ligor och vid rån. Vapenligan har avslöjats av Guardia Civil under tillslaget ”operación Nongreta”. Gendarmer ur Guardia Civil har beslagtagit 160 skjutvapen varav 121 pistoler, 22 gevär och åtta kulsprutor.

Guardia Civil skriver i ett pressmeddelande att ligan erbjöd en komplett försäljning av vapen som har pågått i minst tre år. Vapnen har köpts in från länder i Östeuropa.

Utredningen inleddes för ett år sedan efter att Costa del Sol och Gibraltarområdet skakats av en våldsspiral med narkotikaligor. Ständiga uppgörelser med ligor som använt sig av tunga vapen.

Utredningen har visat att en tysk medborgare bosatt i Coín i flera år har ingått i ligan. Mannen har gett sken utåt att vara pensionär. Men i verkligheten har han handlat med vapen. I bostaden hade mannen en verkstad där han byggde om och underhöll vapen.

När Guardia Civil kontaktade tysk kriminalpolis visade det sig att en arresteringsorder var utfärdad på mannen av tyska myndigheter. Han hade tidigare haft en vapenarsenal i Hannover.

Den andra personen som gripits är också tysk medborgare med kopplingar till extrema högergrupper och nazistiska rörelser. I mannens hem där han förvarade vapnen fanns även ett museum med nazistföremål som uniformer och flaggor.

Den tredje som har gripits är en brittisk man som agerat mellanhand vid försäljning av vapen mellan tyskarna och narkotikaligorna på Costa del Sol och Campo de Gibraltar.

Den brittiske medborgaren har en historia av narkotikahandel bakom sig och har av den orsaken använt sig av falska identiteter.

Under den senaste tiden har narkotikaligor använt sig av allt tyngre vapen. Av den orsaken har spansk polis och Guardia Civil under de senaste fem åren genomfört mer än 87 tillslag mot vapenhandeln.

422 personer har arresterats och mer än 4.377 skjutvapen och beslagtagits.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.