Prenumerera på nyheterna

Utlänningar stod för 28 procent av bostadsköpen 2020

Britter, svenskar och belgare. Det var topp 3 över antalet utländska köpare av bostäder på Costa del Sol under fjolåret. Inte ens Covid-19 kan hindra soltörstande nordeuropéer från att vilja njuta av det spanska livet på kusten.

Visserligen ska det tilläggas att 2020 inte var som något annat år. Nationellt nödläge och ett liv i karantän under två månader bidrog till stängda fysiska verksamheter. Coronarestriktioner i resandet komplicerade köpläget ytterligare.

Trots det köpte utlänningarna 6.560 bostäder i provinsen Málaga vilket var 28,1 procent av det totala antalet bostadsaffärer. Det betyder att utlänningarna står för nästan samma procentsats som 2019 enligt siffror från Estadística Registral Inmobiliaria, Colegio de Registradores de la Propiedad, Bienes Muebles och Mercantiles de España.

Antalet bostadsaffärer i provinsen sjönk med 21,9 procent från 2019 till 2020. När det gäller försäljningen till utlänningar så var tappet 21,5 procent, alltså en aning mindre jämfört med den totala siffran.

Trots Covid-19 och Brexit så har den utländska efterfrågan på bostadsköp hållit i sig, konstaterar dagstidningen Diario SUR som på fredagen redovisar siffrorna.

Bland utlänningarna stod britterna för flest bostadsköp, 19 procent, följt av svenskar, 13 procent, och belgare, 9 procent.

Bara provinsen Alicante (37,2%) och Balearerna (29,6%) hade fler utländska köpare i procent jämfört med provinsen Málaga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.