Prenumerera på nyheterna

Utökade restriktioner är att vänta

Smittspridningen i Andalusien kan ha nått någon form av platå. På fredagen registrerade regionen 6.664 nya smittade i coronaviruset sars-cov-2 vilket är den näst högsta siffran sedan pandemin startade. Enbart siffran från i onsdags är högre då 6.882 nya fall konstaterades enligt siffror som nyhetsbyrån Europa Press hänvisar till från IECA (Instituto de Estadística y Cartografía de Andalucía).

35 personer har avlidit med covid-19 i Andalusien senaste dygnet. Det är sex fler än under föregående dygn men en färre jämfört med förra fredagen.

I Andalusien ligger antalet fall på 463,9 per 100.000 invånare vilket är en ökning med 58,8 jämfört med torsdagens siffra på 405,1. Och det är en ökning med 260 fall sedan förra fredagen den 8 januari med 203,5.

Klockan 17 på fredagen möts Andalusiens expertkommitté för att ta beslut om vilka ytterligare begränsningar i rörligheten som kan komma att införas. Regionpresidenten Juanma Moreno talar om att förhindra en tredje ”explosiv” våg.

Enligt den spanska grundlagen har inte regionalregeringar möjlighet att utlysa en lockdown eller total nedstängning, vilket bara centralregeringen i Madrid kan göra.

Landets smittskyddsläkare Fernando Simón samt hälsovårdsministern Salvador Illa har sagt att någon ny nedstängning av Spanien som i våras inte är aktuellt.

Av den orsaken annonserar Juanma Moreno om en frivilliga nedstängning. Han vädjar i första hand att invånarna tar sitt ansvar inför den explosiva ökningen av smittspridning som sker i den tredje vågen.

Han efterlyste en frivillig hemkarantän och att befolkningen stannar hemma efter bästa förmåga, och att inte lämna hemmet utöver vad som är nödvändigt. Han varnar även för onödiga sociala sammankomster eller att man organiserar möten med vänner eller anhöriga som man normalt inte bor tillsammans med.

Det är högre risk för smittspridning inomhus. I utomhusmiljö är smittrisken låg, vilket gör att det är en svår balansgång för myndigheterna att ge råd och införa begränsningar.

Presidenten ber invånarna om att inte bostäder förvandlas till ”minirestauranger” där man träffa vänner eller anhöriga som man normalt inte bor tillsammans med.

– Vi befinner oss i den svåraste perioden under pandemin och det kommer att innebära bekymmer för oss alla. Vi måste vara medvetna om att viruset dödar. Vi kan införa begränsningar av rörligheten med det största ansvaret ligger hos oss själva, att individuellt ta ansvar, betonar Juanma Moreno (till vänster på bild).

Andalusiens hälsovårdsansvarige Jesús Aguirre (till höger på bild) säger att det finns en färdig färdplan. Senare under fredagen kommer regionpresidenten Juanma Moreno att framträdde i tv och meddela vad som kommer att gälla från midnatt mellan söndag och måndag.

I skrivande stund talas det om tidigarelagt utegångsförbud klockan 21 och att någon form av perimeterkarantän införs för sjukvårdsdistrikt och kommun. Det kan också bli tal om nya begränsningar som kan påverka näringslivet.

Mycket pekar mot att Juanm Moreno kommer att framträda på bästa sändningstid på fredagskvällen klockan 20.30 i Canal SUR och meddela vad som kommer att gälla.

Flera andra regioner i Spanien har infört nya begränsningar. Det gäller Madridregionen som tidigarelägger utegångsförbudet att gälla från klockan 23. Barer och restauranger stänger klockan 22.

I Valenciaregionen gäller perimeterkarantän och presidenten Ximo Puig har på fredagen uppmanat regionens invånare till frivillig hemkarantän. Det råder utegångsförbud mellan klockan 22 och 06. Högst sex personer får samlas och barer och restauranger stänger ned klockan 17.
För snabbast uppdatering följ Svenska Magasinets Twitterkonto @SvenskaMagasinet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.