Utsläppt hår och blommig klänning i Saudiarabien

En utmärkt feministisk handling i ett land där kvinnors friheter är mycket begränsade. Att Madrids regionalpresident Isabel Díaz Ayuso närvarade vid finalen av Supercopa som avgjordes i Saudiarabien senaste veckoslutet har fått stor uppmärksamhet. Isabel Díaz Ayuso gick ifrån protokollet och var klädd i blommig klänning och utsläppt långt hår.

Vi drar oss till minnes Sveriges handelsminister Ann Linde, S, som bar slöja när hon träffade Irans vice president för en tid sedan. Hon kritiserades för att skicka fel signaler till unga kvinnor som kämpar mot hedersförtryck.
”Men det är lag i Iran på att kvinnor måste bära slöja. Man kan knappast komma hit och bryta mot lagarna”, sa Ann Linde den gången.

Och den spanska journalisten Ana Pastor hade huvudet täckt när hon intervjuade Irans tidigare president Mahmoud Ahmadineyad.

Isabel Díaz Ayuso betonar å sin sida att det gäller att söka och hitta stegen till jämlikhet.

Enligt rapporten Brecha de Género de 2018 är Saudiarabien ett av de länder, på plats 141 av 149, som diskriminerar kvinnor mest. De tillämpar även en strikt klädkod för kvinnor.

”Isabel har gjort mer för kvinnors rättigheter och friheter än vad feminismen vackra ord har åstadkommit” säger Madrids borgmästare Jose Luis Martínez-Almeida.

Men Isabel Díaz Ayusos val av utsläppt hår och blommig klänning vid prisutdelningen efter fotbollsfinalen i Saudiarabien väcker också kritik, inte helt överraskande från vänsterhåll.

Rita Maestre vid den vänsterpopulistiska gräsrotsrörelsen Más Madrid tycker att Ayusos tilltag är patetiskt. ”Hon hade väl kunnat ordnat möte i fängelse och druckit te med kvinnoföreningar i stället. Nu låtsas hon vara ledaren i kampen för kvinnors rättigheter”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.