Prenumerera på nyheterna

Utställning om Raoul Wallenberg i Málaga

Sveriges ambassad tillsammans med Málaga kommun organiserar mellan den 14 till 29 oktober en utställning om den svenska diplomaten Raoul Wallenberg som räddade livet på tusentals judar under andra världskriget. Utställningen ingår i ett utbildningsprogram med ämnen som mänskliga rättigheter och civilkurage och riktar sig i första hand till studenter. Utställningen är öppen för allmänheten mellan den 14 till 29 oktober och hålls på Caja Blanca med temat ”Para mí, no hay otra opción”, För mig finns inget annat alternativ. Du hittar Caja Blanca på avenida Editor Ángel Caffarena 8 som ligger norr om domstolen eller Ciudad de la Justicia i Málaga

Socialt ansvar
Utställningen tar upp ämnen som mänskliga rättigheter, demokratiska och moraliska värderingar och det sociala ansvar som vilar över varje individ och medborgare.

Syftet är att motivera studenter att begrunda vad mänskliga rättigheter är och hur viktigt det är. Vad betyder civilkurage idag? Vad kan vi som enskilda göra för andra?

Programmet har utarbetats dels av ”Movimiento Contra la Intolerancia” samt av Raoul Wallenberg Academy (RWA) som är en svensk ideell insamlingsstiftelse som grundades 2001 av Raoul Wallenbergs halvsyster Nina Lagergren och Claes Cronstedt.

Civilkuragepris
Syftet är att med Raoul Wallenberg som inspirationskälla inspirera unga att agera för alla människors lika värde. Stiftelsen delar varje år ut ett pris till ungdomar som har visat civilkurage. I år är en av pristagarna en 18-årig spansk tjej.

Raoul Wallenberg (1912-1952) inspirerar många och påminner oss om behovet av att bekämpa rasism och slåss för mänskliga rättigheter och demokrati. Utställningen är en berättelse som berör oss alla, vårt ansvar som individer och de moraliska val vi gör i livet. Det är även en påminnelse om att vi alla kan förändra saker.

Wallenberg var en svensk affärsman och diplomat som räddade livet på tiotusentals judar från nationalsocialistiska koncentrationsläger under andra delen av andra världskriget. I Budapest upprättade Wallenberg en särskild ”humanitär avdelning” vid den svenska delegationen med uppdraget att rädda ungerska judar.

Försvann
Wallenberg försvann bara 32 år gammal i slutet av andra världskriget efter att sovjetiska trupper gått in i Ungern. Sedan dess har anhöriga fört en lång resultatlös kamp för att få reda på vad hände.

Enligt ett pressmeddelande från Málaga kommun invigs utställningen på torsdag den 14 oktober klockan 18 då Sveriges ambassadör i Spanien, Teppo Tauriainen, närvarar tillsammans med Málagas borgmästare Francisco de la Torre och kommunalrådet för utbildning och ungdomsfrågor, Luis Verde bland annat.

Svenska skolan
Förutom att Sveriges ambassadör Teppo Tauriainen besöker utställningen i samband med invigningen besöker han även Svenska skolan i Fuengirola på fredag den 15 oktober.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.