Prenumerera på nyheterna

Utställning visar 60 års terrorism i pressen

Må vi aldrig glömma. Vi som respekterar människans värdighet tar avstånd från dessa blodiga handlingar. Det är ett tydligt budskap i den känslosamma utställning som öppnade i Madrid under gårdagen som visar hur 60 års terrorism har behandlats i medier i Spanien.

José Antonio Pardines, verksam vid Guardia Civil, var det första ETA-offret i juni 1968. Attentatet följdes av en ledare i dagstidningen El Correo med klart domsbudskap mot terrorism.

De flesta dagstidningar och journalister med aktning har tagit klart avstånd till terrorism.

Sex årtionden har gått och tidningsgruppen Vocento fortsätter sitt oförändrade engagemang för frihet och demokratiska värden. På tisdagen öppnade utställningen ”El terror a portada. 60 años del terrorismo en España a través de la prensa”, Terrorns framsida. 60 år av terrorism i Spanien i pressen, vid Real Casa de Correos i Madrid där regionalregeringen har sitt säte.

Det är meningen att utställningen ska visas upp på flera platser i Spanien. Utställningen med 60 objekt visas i Madrid fram till den 30 november för att sedan visas i Baskien, Valenciaregionen och på andra platser.

Utställningen är öppen för allmänheten mellan klockan 10 och 20 varje dag.

Det har funnits en hotbild över många tidningsredaktioner och journalister. För ETA var journalister som inte skrev rätt och stödde vänstergerillan ondskan personifierad. Tidningsredaktioner bombhotades.

Ett av de starkaste ögonblicken visar den mördade kolumnisten José Luis López de la Calle liggande på en gata med ett paraply vid sidan om sig.

Eller attentatet mot dagstidningen El Correo 1968 som var det första bombattentatet mot en tidningsredaktion i Spanien.

Spaniens inrikesminister Fernando Grande Marlaska närvarade vid invigningen tillsammans med Madrids regionpresident Isabel Díaz Ayuso, Madrids borgmästare José Luis Martínez-Almeida och Vocentokoncernens VD Ignacio Ybarra Aznar.

Bakom utställningen står förutom Vocentogruppen även Fundación Víctimas del Terrorismo och Centro para la Memoria de las Víctimas del Terrorismo, stiftelse och centrum till minne för terroroffren.

Den 27 juni 1960 inträffade den första terrorhandlingen då den vänsterextrema rörelsen DRIL låg bakom ett terrorbrott vid stationen Amara i San Sebastián där 22 månader gamla Begoña Urroz omkom.

Under 60 år omkom 1.300 personer i terrorattentat i Spanien. Vänstergerillan ETA tillskrivs 855 döda och islamistiska terrorrörelser 286. Övriga attentat med dödlig utgång utfördes av GRAPO, FRAP, Terra Lliure, Batallón Vasco Español, GAL, Triple A och Exercito Guerrilleiro.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.