Prenumerera på nyheterna

Vaccin mot mässling till alla mellan 40 och 50 år

Hälsovården i Andalusien kommer att vaccinera mot mässling till alla mellan 40 och 50 år som ber om det och som är födda på 1970-talet. Det är Hälsovårdsdepartementet i Spanien som rekommenderar vaccinering mot mässling.

Målet är att förhindra utbrott av mässling som är en smittsam sjukdom som man har under kontroll. Spanien har inga konstaterade fall där mässling har spridits från en person till en annan sedan 2016. Sjukdomen har återuppstått i flera andra europeiska länder varför myndigheterna nu erbjuder vaccin till alla mellan 40 och 50 år.

Det finns dock 233 fall i Spanien av mässling mellan den 1 januari till 21 juli. Det rör sig om personer som fått mässlingen i andra länder och det finns inga rapporterade fall där sjukdomen har spridits sig till en annan person i Spanien.

Spanien är alltså fritt från fall med överförd mässling sedan 2016 samt Röda hund sedan 2015.

Å andra sidan ökar sjukdomen i länder som Storbritannien, Grekland, Tjeckien och Albanien. I en rapport som publicerades den 12 augusti varnade Världshälsoorganisationen (WHO) för att mässling ökar i Europa under 2019 med cirka 90.000 rapporterade fall rapporterade under första halvåret vilket kan jämföras med 84.462 fall för hela 2018.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.