Prenumerera på nyheterna

Vaccinering av 50-plussare under maj

Den regionala andalusiska Folkhälsovården räknar med att vaccineringen av de över 50 år inleds under maj månad. Under juni månad fortsätter vaccineringen av personer under 50 år.
Vaccinationstakten ökar i och med att mängden vaccinationsdoser ökar. Nu ligger fokus på att vaccinera ”baby boom”-generationen, de som är över femtio år.

Det beskrivs som den största utmaningen hittills. Antalet personer mellan 50 och 60 år i provinsen Málaga ligger på cirka 250.000, vilket är femton procent av befolkningen enligt landets motsvarighet i statistiska centralbyrån INE (Instituto Nacional de Estadística).

Kampanjen med att vaccinerat personer mellan 57 och 59 år har pågått några dagar. Under veckan öppnar vaccineringen för personer, 55 och 56 år gamla i sjukvårdsdistrikten Málaga och Guadalhorce. Här ingår även Rincón de la Victoria.

Massvaccinering kommer att äga rum i kongresshallarna Palacio de Ferias y Congresos i Málaga.

När det gäller sjukvårdsdistriktet Costa del Sol där kommuner som Marbella, Estepona, Mijas, Fuengirola och Torremolinos ingår väntas vaccineringen av åldersgruppen 57 till 59 år avslutas under nuvarande vecka.

Enligt källor som Diario SUR på tisdagen hänvisar till kommer personer mellan 50 till 55 år att börja vaccineras i slutet på maj månad och i början på juni månad.

Mellan juni och juli väntar de över 45 år. Därnäst står de mellan 40 och 45 år på tur och senare gruppen under 40 år.

Andalusiens mål är att vaccinera en miljon invånare varje vecka. Dock finns det inte tillräckligt med doser. I förra veckan fick regionen runt 600.000 doser.

Folkhälsovården skriver på sin webbplats att de som är födda 1965 kan boka tid för vaccinering.

Regionpresidenten Juanma Moreno säger att Andalusien kommer att börja vaccinera med AstraZeneca om en månad om de inte får svar från centralregeringen.

– Det är ingen mening att ha 200.000 vaccin i frysen. Vi kommer att använda dessa doser till personer som frivilligt vill ha AstraZeneca, säger Juanma Moreno.

Erbjudandet kommer att riktas till personer under 60 år som tidigare har fått en första dos av AstraZeneca.

Läs mer:
Personer mellan 57 till 59 år kan boka tid för vaccin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.