Prenumerera på nyheterna

Vaccinering av barn från 15 december

Det blir åtta veckors mellanrum mellan den första och andra vaccindosen efter att barn mellan 5 till 11 år börjar bli vaccinerade från den 15 december i Spanien. Det meddelade den offentliga hälsokommissionen, Comisión de Salud Pública, vid en pressträff.

Regionerna får bestämma vilka grupper de prioriterar och om vaccineringen ska ske vid skolor, sjukhus eller andra tillfälliga vaccinationscenter.

Spanien har tillräckligt med vaccindoser under en och en halv månad då den första sprutan ska ges till 3,3 miljoner barn.

Syftet med åtgärden är att minska antalet smittade i denna åldersgrupp vilket i dagsläget är dubbelt så många jämfört med landets incidenstal.

Barn från 5 till 11 år är den åldersgrupp som redovisar högst incidenstal på 412 fall per 100.000 invånare under de senaste 14 dagarna vilket nästan är en fördubbling jämfört med landets incidenstal på 242.

Att barnen för smittan vidare visar sig då incidenstalet i åldersgruppen 30 till 49 år är näst högst i landet. Det är i den åldersgruppens barnens föräldrar befinner sig i.

Samtidigt fortsätter Spanien att vaccinera de från 60 år samt vårdpersonal med en tredje dos. Hälsovårdsdepartementet hoppas att samtliga i den åldersgruppen har fått sin påfyllnadsdos till julhelgen.

Beslut om hur det blir med barn under fem år väntas först 2022 eftersom resultatet från kliniska studier inte är klart.

På tisdagen fick Andalusien grönt ljus från regiondomstolen att införa covidpass för besök på sjukhus och vårdinrättningar för personer från 12 år fram till 15 januari. Det som godtas är fullt vaccinerad, PCR-test, antigentest eller intyg på att personen varit sjuk i covid-19 senaste halvåret och tillfrisknat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.