Prenumerera på nyheterna

Vaccineringen av 70-plussarna har inletts

Fler vaccindoser är på väg men det går alldeles för långsamt i provinsen Málaga. Målet med att uppnå immunitet till sommaren hänger i luften. Senaste veckan administrerades bara 16.569 vaccindoser i provinsen vilket är en procent av antalet invånare. Om den takten fortsätter tar det över två år att vaccinera tillräckligt många över 16 år för att upp nå 70 procent immunitet.
Málaga är också den provins i Andalusien där minst andel i procent, 5,37, har fått två doser. Det är tre procentenheter mindre än Córdoba på 8,35 procent.

Regionregeringen Junta de Andalucía har tidigare meddelat att vacineringen skule fortsätta under Semana Santa. Men faktum är att bara 66 vaccindoser användes i Málagaprovinsen i fredags och lördags vilket kan jämföras med de 7.816 doser som administrerades i onsdags och torsdags. Det visar siffror som Diario SUR tagit fram.

Från 70 år
Andalusien började från måndagen att vaccinera personer mellan 70 och 79 år. Den gruppen får besked via textmeddelande SMS. De som är födda 1942 och 1943 kallas in först och därefter gäller fallande ålder.

92 procent av 80-åringarna uppges ha vaccinerats med minst en dos. Den regionala andalusiska Folkhälsomyndigheten ber de personer över 80 år som ännu inte mottagit någon vaccindos att kontakta sin vårdcentral.

På grund av ofullständiga uppgifter eller obesvarade samtal och textmeddelanden har ännu inte alla 80-åringar vaccinerats. En del av dessa saknar även mobiltelefon eller lever isolerade.

Från 56 år
Parallellt med de mellan 70 och 79 år kommer övriga över 80 år att vaccineras med andra dosen. De över 70 år får Pfizer och Moderna medan befolkningen i åldern 56-65 år får AstraZeneca. Även gruppen 56 till 65 år har börjat få sin första dos.

Andra kvartalet
Spaniens hälsovårdsminister Carolina Darias säger att vaccinationstakten ska ta fart under andra kvartalet. På måndagen kom en leverans på 1,2 miljoner doser Pfizer och på torsdag väntas Spanien få över en miljon doser AstraZeneca.

Andalusien fick på måndagen 184.860 doser av Pfizer. 183.200 doser AstraZeneca används i åldersgruppen 56 till 65 años som inleddes förra veckan.

Läs tidigare artikel: Vaccineringstempot skruvas upp i april

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.