Prenumerera på nyheterna

Vaccineringen kan påbörjas 27 december

Spanien kan börja vaccinera personer mot covid-19 den 27 december. Det skriver Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa på Twitter. De första doserna av Pfizer och BioNTech anländer den 26 december.

Den 27 december är det datum som fastställts av Europeiska unionen då vaccineringen inleds. De första vaccinen mot covid-19 har redan börjat användas i både Storbritannien och USA.

I EU-länderna väntar invånarna fortfarande på att vaccinet från den amerikanska läkemedelsjätten Pfizer ska godkännas. Ett godkännande väntas dagen före julafton, 23 december.

Sedan kommer det att gå snabbt.

Spaniens hälsovårdsminister Salvador Illa säger att de första doserna anländer till Spanien den 26 december och ”vi är redo att starta vaccineringen så snart vi tar emot dem”.

Det är inte klart hur många doser Spanien får i ett första skede men det kommer att vara ett betydande antal även om inte det är så många som vi skulle vilja ha på en gång, förklarar Illa.

Varje vecka kommer Spanien att få ett antal doser som ska distribueras till regionerna på ett rättvist sätt.

I första hand är det personer inom särskilda boenden som äldreomsorgen som vaccineras. Det gäller vårdtagare och vårdpersonal vilket fastställs i vaccinationsplanen. Totalt vaccineras 2,5 miljoner människor gradvis under årets första kvartal. Vaccinet blir gratis i Spanien.

Baserat på vaccinationsplanen mot covid-19 förväntas mellan 15 och 20 miljoner invånare bli vaccinerade fram till maj eller juni.

Distributionen av vacciner sker under strikta säkerhetsåtgärder och logistiken är ytterst viktig. Departementet avslöjar inte var doserna kommer att hamna eller var dessa slutligen tas emot i regionerna. Statens säkerhetsstyrkor kommer att bevaka distributionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.