Prenumerera på nyheterna

Vaccineringen mot Covid-19 inleds i januari

Vårdmottagare och vårdpersonal blir de första som vaccineras mot Covid-19 när de första doserna anländer i januari 2021. Det meddelade hälsovårdsministern Salvador Illa efter att ministerrådet på tisdagen gett grönt ljus till vaccineringsplanen.

Vaccineringsplanen består av tre steg som är baserad på tillgängligheten av vaccinet. Det första steget i början på 2021 med mycket begränsat utbud sträcker sig från januari till mars.

Steg två från mars till juni där vaccinationen ökas gradvis för att slutligen med steg tre gälla samtliga 18 befolkningsgrupper som de godkända vaccinerna mot Covid-19 kommer till del.

Prioritet med steg ett ligger på vårdtagare och personal vid sjukhus och äldreboende som uppskattas till 2,5 miljoner personer.

Därefter följer annan personal som också arbetar vid sjukhus och vårdinrättningar. Andra som står i främsta ledet för att vaccineras mot Covid-19 är de med allvarliga underliggande livshotande sjukdomar.

Hälsoministern säger att ”en strategi” kommer att gälla för hela landet och han försäkrar att vaccinet ”kommer att vara säkert och gratis”. Vaccinerade personer kommer att övervakas och följas upp.

Spanien får 140 miljoner doser enligt den undertecknade överenskommelsen med EU. Hälsovårdsdepartementet under ledning av Salvador Illa räknar med att utföra 80 miljoner vaccineringar, nästan dubbelt så många som den spanska befolkningen på 47,32 miljoner.

Det kontrakt som Spanien undertecknat med EU gäller vaccin (två doser) som uppnått 90 procents resultat eller mer, det gäller Pfizer-BioNTech, Moderna och AstraZeneca-Oxford.

Vaccineringen kommer att ske vid landets cirka 13.000 vårdcentraler av primärvården som i vanliga fall vaccinerar 14 miljoner invånare mot säsongsinfluensan under sju veckor.

Vaccineringen blir inte obligatorisk, även om myndigheterna anser att det är viktigt att en så stor del av befolkningen som möjligt vaccineras.

Det andalusiska presidentrådet Elías Bendodo sa under gårdagen att vaccineringen mot Covid-19 inleds i regionen i januari 2021. 25 miljoner doser ska vara planerade i Andalusien som har en befolkning på över åtta miljoner.

Hälsovårdsmyndigheterna menar att skyddsåtgärderna mot pandemin som att bära munskydd, hålla avstånd och handtvätt måste fortsätta till slutet av vaccinationskampanjen. Överföringen av coronaviruset kommer inte att upphöra förrän det finns ett tillräckligt stort antal som är immuna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.