Prenumerera på nyheterna

Vaccineringstempot skruvas upp i april

Från den 15 april planerar Andalusien att vaccinera de över 65 år samt vissa riskgrupper. I vaccinationsplanen ingår cancerpatienter, personer med Downs syndrom och de som får hemodialys. Det berättade regionens presidentråd Elías Bendodo efter att regionrådet hade tidigarelagt sitt veckomöte till tisdagen. Att datumet 15 april nämns beror på att regionen planerar att få större mängder vaccin under april från både Pfizer och Moderna.

Bendodo tillägger att från nästa vecka ska samtliga personer i Andalusien som är över 80 år fått minst en dos vaccin.

– Ytterligare 368.000 doser anländer, ett viktigt antal även om det inte är de 500.000 som vi hade räknat med.

– Hittills har det gått för sakta vilket gör att det blir svårt att uppfylla målet med 70 procent vaccinerade till sommaren. När det fjärde vaccinet kommer, Janssen, så kan tempot i vaccineringen skruvas upp. Vi räknar med att vaccinera sju dagar i veckan, säger Bendodo.

Massvaccineringen beskrivs som väsentlig i att försöka stoppa en eventuell fjärde våg.

Fem varianter
Även regionpresidenten Juanma Moreno framträdde under gårdagen i samband med att han besökte Basílica de la Macarena i Sevilla. Moreno berättade i samband med en pressträff att inte mindre än fem coronavirusvarianter i nuläget finns i Andalusien varav den brittiska varianten helt klart är den dominerande.

Moreno tror inte att den fjärde vågen blir lika våldsam som den tredje. Anledningen är perimeterkarantänen för provinserna samt att 1,4 miljoner invånare i regionen är vaccinerade och en halv miljon av dessa har fått båda doserna.

– Det gör att den fjärde vågen inte blir lika våldsam som den tredje. Det är vad vi hoppas på och vad experterna säger till oss.

Moreno ber allmänheten att undvika onödiga risker under påskhelgen.

– Vi har åtta till tio svåra veckor kvar tills vaccineringen täcker 50 procent av befolkningen och vi kan återgå till viss normalitet. Nu gäller det att ha en stor portion tålmodig.

Den andalusiska regionala Folkhälsovården, Consejería de Salud y Familias, meddelar också att man från i måndags har börjat använda AstraZeneca i åldersgruppen mellan 65 till 55 år inom vissa yrkesgrupper. Först ut är de som är födda 1956.

Målet 14 juli
På tisdagen kom det även ett uttalande från Europeiska unionen som är övertygad om att vaccinationsmålet kommer att nås till sommaren. Målet är att vaccinera 70 procent av befolkningen till den 14 juli, ett symboliskt datum, eftersom det är årsdagen för stormningen av Bastiljen.

– Amerikanerna planerar att annonsera immunitet den 4 juli på självständighetsdagen. Vi kan göra det den 14 juli, säger EU-kommissionären Margaritis Schinas.

Oro i Europa
Fortsatt råder det viss oro i Europa kring Astra Zenecas vaccin.

Vaccination med Astra Zenecas vaccin mot codvid-19 stoppades på tisdagen på flera håll i Tyskland. Detta efter svåra sjukdomsförlopp och flera dödsfall som uppträtt efter vaccinationen.

Tysklands vaccinkommitté rekommenderar nu att Astra Zenecas vaccin mot covid-19 endast ges till personer som har fyllt 60 år, rapporterar medier i Tyskland.

Danska Sundhedsstyrelsen och Lægemiddelstyrelsen är bekymrade över befarade biverkningar av Astra Zenecas vaccin. Interna anteckningar hos myndigheterna går mot de rekommendationer de gett utåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.