Prenumerera på nyheterna

Vaccinintyg eller covidtest vid Andalusiens nöjesställen nattetid

Vaccinintyg eller negativt covidtest. Det blir kravet för den som vill besöka nöjesställen inomhus och nattlivet i Andalusien. Beslutet som skulle gälla från midnatt den 5 augusti tog regionregeringen Junta de Andalucia vid ett möte med hälsoexperter på måndagen (bilden).

Men på tisdagen kom nya besked från presidentrådet Elías Bendodo. Det införs inte från torsdag. Anledningen är att den regionala domstolen inte har gett grönt ljus.

Regionregeringen vill ha rättsväsendets godkännande eftersom liknande beslut har ogiltigförklarats av den regionala domstolen på Kanarieöarna.

För att besöka nöjesställen inomhus som cocktailbarer, diskotek och nattklubbar vill regionregeringen i Andalusien införa vaccinintyg eller negativt covidtest (antigen eller PCR). Ett liknande beslut har regionregeringen i Galicien sedan tidigare tagit. Kanarieöarna tog också ett beslut men fick nej vid en regional domstol.

Något besked från Andalusiens regiondomstol har i skrivande stund inte kommit efter gårdagens beslut från Junta de Andalucia. Regionregeringen har alltså inte förankrat beslutet vid domstol.

Kantabrien diskuterar om att också införa vaccinintyg och covidtest för att få besöka nöjesställen som håller öppet på natten. Katalonien, Madrid och Valencia har hittills sagt nej på grund av juridiska tvivel.

Det är som vi är vana vid i Spanien senaste tiden. Olika beslut beroende på region.

I övrigt gäller att högst fyra personer får samlas vid samma bord inomhus och sex personer utomhus. Butiker får släppa in högst 60 procent. Biografer och teatrar får ha högst 60 procents beläggning.

Regionregeringen har även beslutat om att testa vårdgivare varje vecka vid särskilda boenden för äldre eftersom det har konstaterats smittfall.

Vid en intervju i tv-programmet Espejo Público på Antena 3 på tisdagen sa Andalusiens vice regionpresident Juan Marín att vi säkert får vänja oss att kravet på vaccinpass eller negativt covidintyg, antigentest eller PCR, införs för dem som vill se fotboll eller basket. Något beslut om detta finns inte i nuläget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.