Prenumerera på nyheterna

Vaccinläget: Massvaccinering av de under 50 år från juni

Spanien kommer att nå flockimmunitet den 17 augusti vilket är två veckor tidigare än beräknat. 70 procent ska vara vaccinerade före den 31 augusti. Det säger regeringschefen Pedro Sánchez och pekar ut färdriktningen.

Andalusien regionpresident Juanma Moreno räknar å sin sida med att inom två månader ska Andalusien nå flockimmunitet.

I provinsen Málaga har tre av tio personer fått minst en dos vaccin hittills. Fram till måndagen hade 475.763 personer fått en dos och 227.273 hade fått två doser.

Den här veckan inleds arbetet med att vaccinera personer mellan 50 och 55 år, sa Andalusiens hälsoråd Jesús Aguirre på tisdagen (bilden).

Regionen Andalusien planerar att administrera mellan 600.000 till 1.000.000 vacciner i veckan. Totalt är 900 vaccinlag med 3.000 personer i full verksamhet.

Tio regioner i Spanien har meddelat att de börjar vaccinera gruppen 40 till 49 år i juni. Det är Andalusien, Asturien, Balearerna, Murcia, Kastilla y León, Extremadura, Valenciaregionen, Navarra, Kastilla-La Mancha, Madrid, Murcia och Katalonien.

Kastilla-La Mancha och Extremadura är de första regionerna som redan fastställt datum för personer mellan 30 och 39 år. De räknar med att vaccineringen av dessa inleds i slutet på juni.

Madrid och Katalonien planerar det från juli och slå ihop alla från 16 till 39 år i en grupp.

På tisdagen fick Hälsovårdsdepartementet grönt ljus till att ge Pfizer som andra dos till de som tidigare har fått AstraZeneca. Beslutet kom efter den studie som forskare vid Carlos III har låtit göra kring ”Combivacs”.

Att blanda en första dos AstraZeneca med en andra dos Pfizer ger inga allvarliga biverkningar och är upp till sju gånger effektivare i att förebygga covid-19 än två doser av AstraZeneca.

Det betyder att runt två miljoner personer som arbetar inom viktiga yrken kommer att få en andra dos av märket Pfizer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.