Prenumerera på nyheterna

Vaccinvägare ska registreras

Alla som vägrar att låta sig vaccineras mot covid-19 hamnar på svarta listan i Spanien. Det är frivilligt men Spanien har beslutat sig för att de som vägrar ska registreras. Det säger landets hälsovårdsminister Salvador Illa (bilden).

Som Svenska Magasinet berättade den 23 december kan vi komma att se nya regler när flygbolag inför krav på vaccination, alpländer kräver vaccin för att åka skidor och länder som USA och Asien kanske kräver vaccinintyg.

Redan förra månaden meddelade det australiensiska flygbolaget Qantas att bara passagerare som kan bevisa att de är vaccinerade ska få flyga med dm på internationella resor, till att börja med, uppger Svenska Dagbladet.

I framtiden kan särskilda pass för vaccinerade införas och krav på obligatorisk vaccinering för den som vill gå på konsert eller fotbollsmatch.

– Vaccinvägrare i Spanien kommer att registreras i ett särskilt register som vi kan dela med andra EU-länder, säger den spanska hälsovårdsministern Salvador Illa.

– Det är ett register över de människor som har blivit uppringda och fått erbjudande om att få vaccinera sig men som har avböjt erbjudandet.

Illa betonar dock att vaccinet mot covid-19 inte kommer att vara obligatoriskt. Informationen i registret ska inte offentliggöras, i enlighet med Spaniens dataskyddslagar och personlig integritet.

Men det finns vårdpersonal som också sätter upp ett varnande finger för idén.

– Det viktigaste är att vi vet hur registret kommer att användas, säger José Luis Cobos, biträdande chef vid myndigheten Consejo General de Enfermería de España.

– Är det av folkhälsoskäl för att bättre förstå covid-19 och det är anonymt, då är det en sak.

Det kan ge orsak till obekväma känslor som att ”jag nu står på listan över en grupp dåliga människor”.

– Vi tror inte att ett register ska användas för att kränka friheter eller för att arbetsgivare ska använda det mot människor, säger José Luis Cobos.

Andalusien har redan upprättat ett register där personer som fått vaccinet blir inskrivna, uppger CNN. Däremot finns det ännu inget register över medborgare i allmänhet som avböjer vaccineringen, även om andalusisk vårdpersonal måste underteckna ett dokument om de vägrar att vaccinering.

Hälsovårdsministern Salvador Illa säger att det bästa sättet att besegra viruset är att alla vaccineras. Det borde ses som en solidaritetsgärning gentemot nära och kära.

Enligt en undersökning av Centro de Investigaciones Sociológicas visade att 28 procent av spanjorerna var tveksamma till vaccinet.

Spanien har det nionde högsta antalet fall med smittade i coronaviruset sars-cov-2 i världen och det tionde högsta antalet dödsfall med över 50.000, enligt Johns Hopkins University.
Läs mer:
Flygbolag kan införa vaccinationskrav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.