Prenumerera på nyheterna

Vad som bekymrar och engagerar Spaniensvenskar

Särskild valkrets för utlandssvenskar, passförnyelse och SINK-skatten. Det är några av de utmaningar som Spaniensvenskar upplever. Det framkom i onsdags när föreningen Svenskar i Världen arrangerade sitt femte förparlamentet av totalt elva för att få en uppfattning om vad som engagerar och bekymrar svenskar i utlandet. Fram till nu har förparlament arrangerats i Thailand, Nordamerika, Schweiz, Frankrike och Hongkong.
Som Svenska Magasinet berättade 8 april är syftet att lyfta fram regionens eller landets topp 3 över viktigaste eller mest prioriterade utmaningar kopplat till svenska lagar och regler.

Informationen från de totalt elva förparlamenten ligger till grund när utlandssvenskarnas parlament hålls den 31 augusti.

”Då samlas utlandssvenskar, experter och riksdagspolitiker från alla partier för att diskutera lösningsförslag på de utmaningar som utlandssvenskar har i förhållande till svenska regelverk och attityder. Totalt 29 utmaningar kopplade till svenska regelverk och attityder utgör idag grunden för Svenskar i Världens påverkansarbeten” skriver föreningen på sin webbplats.

– Vi fick till en toppendiskussion under vårt förparlament i Spanien i veckan där ett helt gäng utlandssvenskar träffades för att diskutera fram deras största utmaningar, säger Nelly Jenbrant, Praktikant vid Svenskar i Världen, i en e-post till Svenska Magasinet.

SINK-skatten var ett ämne som diskuterades och en önskan om att återgå till 20%-nivån är stor för alla utlandssvenskar som berörs. Frågan som ställdes var vad man som utlandssvensk egentligen får för pengarna genom att betala SINK-skatt?

Även problemet med passförnyelse togs upp och önskan om längre giltighetstid än de fem år som gäller i dagsläget. Som det är nu måste varje person som söker nytt pass besöka Sveriges ambassad i Madrid. Det borde kunna vara möjligt att göra på fler platser runt om i Spanien.

Samma önskemål framkom när förparlamentet arrangerades i Frankrike nu i veckan. Det kan du läsa om här.

Ett annat ämne som kom upp i förparlamentet Spanien var tillgången till vaccin för utlandssvenskar. Försäkringsfrågor och osäkerheten kring hur mycket det europeiska sjukförsäkringskortet täcker rörande vård i Spanien. Caravan Club lyftes av flera som ett bra alternativ, skriver SviV.

Det borde bli enklare att besikta sin svenskregistrerade bil i Spanien, var ytterligare ett ämne. Byråkrati och långa vänteköer på grund av rådande pandemi försvårar besiktningen.

En annan viktig fråga var den om en egen valkrets för utlandssvenskar. Frågan har lyfts vid tidigare tillfällen och den ligger på Svenskar i Världens bord.

Nästa förparlament arrangeras med svenskar i Belgien (19/4), Australien/Nya Zeeland (20/4) och Afrika (22/4).

Läs mer om förparlamentet Spanien här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.