Prenumerera på nyheterna

Våldsamheter när Vox arrangerade valmöte på ”Röda Torget”

Fyra gripna, 21 skadade poliser och ytterligare 14 skadade personer. Det blev resultatet efter onsdagens våldsamma upplopp organiserade av extrema vänstergrupperingar efter att högerpartiet Vox arrangerat ett valmöte med tillstånd i den röda stadsdelen Vallecas i Madrid.

Vox skulle på onsdagen presentera sin presidentkandidat, Rocío Monasterio, i samband med att Madridregionen håller val den 4 maj. Valmötet var lagt till plaza de la Constitución som kallas för ”Plaza Roja”, Röda Torget eftersom det är ett starkt vänsterfäste med grupperingar på vänsterkanten.

Antifascistiska vänstergrupperingar samlades tidigare på dagen för att protestera mot valmötet organiserat av Vox som hade fått tillstånd. Oroligheter utbröt och Vox sympatisörer med partiledaren Santiago Abascal i spetsen fick motta både gatstenar, tomflaskor och andra lösa föremål som demonstranterna kastade.

Ángel López, ledamot för Vox från Guadalajara fick föras till sjukhuset Hospital de La Paz för vård efter en handskada.

Efter onsdagens våldsamheter i Vallecas har många trätt fram och tagit avstånd från våldet.

Isabel Díaz Ayuso och Partido Populars regionpresidentkandidat skriver på Twitter att hon vill visa sitt stöd till Vox efter de intoleranta attackerna i Vallecas.

”Madrid tillhör alla. Den extrema vänstern kollapsar i stadsdelar som de trodde var deras. Madrid är frihet”.

Samtliga partier går idag ut och fördömer våldet, utom ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos vars partiledare Pablo Iglesias i stället försvarar demonstranternas agerande med att kasta stenar och flaskor. Vox hade tagit sig till Vallecas för att provocera, skriver Iglesias.

På torsdagen valtalade Santiago Abascal tillsammans med Rocío Monasterio på Plaza de la Vicalvarada i Vicálvaro i Madrid. Några incidenter har ännu inte rapporterats.

Abascal hade ett besked att ge Pablo Iglesias idag:
– Vi tänker ta varje tunnelbana och besöka varje gata och varje stadsdel inför valet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.