Prenumerera på nyheterna

Våldsamma upplopp för andra natten i rad

Minst 61 gripna och 80 skadade rapporteras efter nattens våldsamma upplopp som följer på fängelsedomen där rapparen Pablo Hasél har dömts för att ha skrivit låttexter och twittrat där han glorifierat terrorism och nedvärderat det spanska statsskicket som parlamentarisk monarki. Det var andra natten i rad som våldsamma upplopp ägde rum.

Sopcontainers som brinner, krossade butiksfönster och stenkastande ungdomar som angriper polisen. Det har varit stökigt på många håll i Spanien den senaste natten.

Madrid, Barcelona, Lerida, Gerona, Valencia, Castilla-La Mancha men även Granada i Andalusien har drabbats.

Den regionala poliskåren i Katalonien, Mossos d’Esquadra, uttrycker sin oro över det extrema eskalerande våldet som utförs av radikala grupperingar från den autonoma antifascistiska vänstern som sympatiserar med rapparen. Även grupperingar som är relaterade till den mest radikala katalanska självständighetsrörelsen ligger bakom upploppen.

Våldet tar sig i uttryck på olika sätt. Bilder visar hur åtta antifascister ger sig på en sopbehållare för att sparka sönder den.

Vid andra tillfällen har sopcontainers satts i brand och butiksfönster har krossats. Kravallutrustad polis möts av stenkastande radikala grupperingar.

Även i de sociala nätverken som Twitter förekommer strider mellan politiska ledare. Medan presidenten för Madridregionen, Isabel Díaz Ayuso, uttrycker sin ”solidaritet med de sårade poliserna och deras insats med att försvara staden” och att hon ”fördömer de brottslingar som attackerar med stöd från ultravänstern”, uttrycker Pablo Echenique i ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos sitt stöd ”för de unga antifascisterna som kräver rättvisa och yttrandefrihet på gatorna”.

Spaniens oppositionsledare Pablo Casado skriver att regeringspartierna inte tar sitt ansvar när de uppmuntrar till dessa våldsamma handlingar vilket borde få politiska konsekvenser”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.