Prenumerera på nyheterna

Valencia vill se paellan som immateriellt kulturarv

Paella valenciana är mer än en maträtt. Det är en social och kulturell maträtt. Det konst som förenar. Paellan har redan sin egen dag i kalendern, den 20 september. Och nu är paella på väg att bli immateriellt kulturarv för mänskligheten. Det hoppas Valenciaregionen som vill skydda maträtten och den kulturella manifestationen som är associerad med den. I slutändan är det något som Unesco avgör.

Fram till dess har paella kommit en bit på vägen och finns med bland kandidaterna att bli kulturmärkt BIC (Bien de Interés Cultural). Det är något som kulturrådet i regionregeringen Generalitat Valenciana kommer att avgöra den närmaste tiden.

Paellen beskrivs som epicentret inom Valencias gastronomiska tradition. Det är ryggraden som står för kultur och blivit en av de mest prestigefyllda konstformerna i världen som kopplas samman med Valencia.

Det tog åtta år innan ”pizza napolitana” blev förklarat som immateriellt kulturarv av Unesco. Det var några år av hårt arbete.

Regionala Valenciaregeringen är medvetna om det. Det blir inte lätt att gå hela vägen men de har utarbetat en gedigen kandidatur.

Valenciapaella är typisk för regionen och definierar även deras tradition. Och det handlar inte bara om en enkel risrätt.

Det gäller även kunskap om tillagning, processer och teknik som sättet att odla och skörda ris. Det är också den populäraste middagen på söndagen för familjer i Valenciaregionen.

En tradition som överförs från generation till generation. Paellan förenar och står för identitet.

Paella är ryggraden i Valenciaregionen och har en framskjuten plats vid stora högtider som las Fallas, les Fogueres och Magdalena. I samhället Sueca arrangeras den internationella tävlingen om den bästa paellan, Concurso Internacional de Paella de Sueca, som arrangerats över 60 gånger hittills.
Vi hoppas sardinspett blir immateriellt kulturarv

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.