Valle de los Caídos återigen öppet för besökare

Valle de los Caídos öppnar återigen idag efter att Francisco Franco flyttades i torsdags. Och de första rapporterna talar om att det blir många besökare under veckan. De första biljetterna fram till fredag som kunde köpas på nätet tog slut vilket har tvingat de ansvariga att släppa ännu fler biljetter.

Samtidigt har regeringskansliet Palacio de la Moncloa publicerat bilder över platsen hur den såg ut före och efter flytten av Francos gravplats. Nya svarta marmorplattor utan inskription har lagts på Francos tidigare gravplats framför basilikans altare.

Antalet besökare till Valle de los Caídos har ökat de senaste åren. Hittills i år har 254.059 turister besökt platsen vilket kan jämföras med åren 2016: 262.860, 2017: 283.277 och fjolåret 2018 med 378.875 besökare.

Fortsatt ligger José Antonio Primo de Rivera, grundaren till det spanska falangistpartiet, Falange Española, kvar framför basilikans altare. Det finns planer på att flytta honom till en mer diskret plats.

Efter Francisco Francos ankomst till kyrkogården Mingorrubio i El Pardo har intresset ökat för att besöka kyrkogården. Därför kommer kyrkogården att ingå i ett kommande turistprogram i byn med guidade turer. Från slottet Palacio Real de El Pardo styrdes Spanien under Francoepoken och här var även Franco och hustrun bosatta.

Guidade turer i den historiska miljön kommer att erbjudas för mellan 20 till 45 euro med lunch på en av El Pardos restauranger.

(Foto: Palacio de la Moncloa)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.