Prenumerera på nyheterna

Vänsteraktivister bakom våldsamma protester

Om det här är det sista jag skriver innan jag fängslas, så är det dags att organisera mot tyranni. Det är den fascistiska staten som griper mig. Det skrev rapparen Pablo Hasel på sociala nätverk efter att ha barrikaderat sig på universitet i Lleida efter att ha dömts till fängelse. Det var gnistan som antände elden och som bidrog till våldsamma demonstrationer av främst vänsteraktivister i stadsdelen Vic i Barcelona, Lleida, Gerona och Valencia under tisdagskvällen.

Utegångsförbudet klockan 22 som är infört på grund av covid-19-pandemin ignorerades fullständigt.

Tillsammans med cirka femtio anhängare hade den 32-årige Hasel barrikaderat sig på universitetet i Lleida. Sopcontainers sattes i brand, flera banker samt PCS:s och Partido Populars partikontor vandaliserades. Polishuset i stadsdelen Vic i Barcelona attackerades.

Bankomater vid Ibercaja på calle Mallorca i Barcelona slogs sönder och plundrades, rapporterar spanska medier.

Totalt 5.000 vänsteraktivister deltog i upploppen som beskrivs som mycket våldsamma. Upploppen uppges ha varit välorganiserade och målet var att vandalisera.

De kommer aldrig att få oss att ge upp, sade Pablo Hasél och sträckte upp en knuten näve i luften då han fördes ut från universitet av den regionala poliskåren Los Mossos för att överföra honom till anstalten Ponent i Lleida där han ska avtjäna ett fängelsestraff på nio månader.

Rapparen har i Twitterinlägg och i låttexter förtalat monarkin, landets statsskick, anklagat polisen för tortyr och mord på demonstranter och migranter samt ha glorifierat terrorism.

Inte helt överraskande försvarar regeringspartnern, ytterkantsvänsterpartiet Unidas Podemos, rapparen Pablo Hasel och kräver att han benådas.

Unidas Podemos har undvikit att kritisera upploppen i Katalonien. Regeringskollegan PSOE avvisar våldet som ett instrument att försvara sina rättigheter.

Högerpartierna Partido Popular, Vox och Ciudadanos uttrycker sitt stöd till den regionala poliskåren Mossos d’Esquadra och de skadade poliserna.

Hundratals kulturbärare som filmregissören Pedro Almodóvar uppges ha skrivit under en protestlista mot fängelsedomen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.