Prenumerera på nyheterna

Vänsterpartier i topp som attackerar religionsfriheten

PSOE och andra vänsterpartier som Izquierda Unida står för majoriteten av fallen när religionsfriheten kränks i Spanien. Det visar den senaste rapporten Observatorio para la Libertad Religiosa y de Conciencia för 2018.

PSOE, Podemos, Izquieda Unida och Compromís ligger i topp när det gäller kränkning av grundlagen då det kommer till religionsfrihet. Representanter från dessa fyra partier var ansvariga för över hälften av de attacker mot religionsfriheten som inträffade i Spanien 2018. Totalt stod de för 121 av 200 registrerade fall.

På bara ett år gick PSOE från 20 till 29 attacker och överträffades bara av personer som representerar Izquierda Unida. I de flesta fall riktades attackerna mot katolska kyrkan.

”Religionsfriheten är en del av de mänskliga rättigheterna. Vår demokrati kan inte tillåta ett så stort antal angrepp på religionsfriheten eftersom det är en grundläggande rättighet som erkänns av alla internationella fördrag” säger María García, president vid OLRC som bildades 2006 för att försvara invånarnas rättigheter till att utöva sin religion fritt.

”De flesta av dessa partier förespråkar en sekularisering som strävar efter att eliminera samtliga religiösa manifestationer eller symboler från det offentliga rummet. Men invånarnas tro manifesterar sig personligt men det har också en social dimension som måste respekteras. Parterna bör försöka se till att religionsfrihet kan utövas av medborgarna som vanligt” menar García.

Även radikala feministgrupper har flyttat fram sina positioner och kränker religionsfriheten genom att attackera och avbryta gudstjänster eller genom att ägna sig åt graffitimålning.

I oktober utarbetade partiledarna vid PSOE, Pedro Sánchez, och Podemos, Pablo Iglesias, ett avtal att brott mot religionsfriheten inte ska ingå i strafflagen på grund av att det ses som ett ”medeltidsbrott”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.