Prenumerera på nyheterna

Världsdagen för prostatacancer: 90 procent blir botade

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer hos män. Men det är inte den som orsakar flest dödsfall. Den kommer först på femte plats. 90 procent av de drabbade blir botade, säger urologen Bernardo Herrera vid sjukhuset Hospital Clínico i Málaga med anledning av att det idag är Väldsdagen för prostatacancer eller Día Mundial del Cáncer de Próstata.

Tidig upptäckt och bättre behandlingar gör att antalet dödsfall minskar. Cancertumörer i prostatan utvecklas i regel långsamt. Regelbundna PSA-tester gör att misstänkta tumörer upptäcks i tid.

Under 2020 uppskattas 35.000 tumörer i prostatan att diagnostiseras på patienter i Spanien. I provinsen Màlaga rör det sig om mellan 700 till 800 fall.

PSA gör att många fall av prostatacancer kan upptäckas i god tid. Men eftersom tumörer i prostatan utvecklas långsamt finns risken för överbehandling.

Det finns äldre patienter som, trots att de har cancer, inte avlider på grund av sjukdomen. Därför är det nödvändigt att bedöma fall till fall om en aggressiv behandling ska sättas in eller inte.

I regel rekommenderas behandlingar mot prostatatumörer hos patienter som förväntas leva ytterligare i genomsnitt 15 år. Därför rekommenderas inte behandling för de som har kommit upp i en hög ålder.

Chefsurologen vid sjukhuset Clínico i Málaga, Javier Machuca, säger i en intervju i Diario SUR på torsdagen, att PSA är en bra individualiserad diagnostisk strategi för män som fyllt 50 år. Han rekommenderar att gå till urologen regelbundet från det att man fyllt 50 år.

För att behandla prostatatumörer används hormonbehandling eller kemoterapi. Vid andra tillfällen krävs det kirurgiska ingrepp eller strålterapi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.